Kuukauden kasvo – iloinen ja innovatiivinen kehittämisylihoitajamme Lilli Väisänen

Kehittämisylihoitaja Lilli Väisänen

Kehittämisylihoitaja Lilli Väisänen aloitti Kantiksessa 1.12.2021.

Lilli Väisänen aloitti 1.12. kehittämisylihoitajana Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Hänen työhönsä kuuluu muun muassa hoitotyön laadun kehittäminen yhdessä hoitotyönjohdon , lähiesimiesten ja kollegoiden kanssa.

Lilli toimii myös Assin toiminnallisessa muutoksessa tukena eri tulosalueilla esimerkiksi prosessien kuvauksessa, muutoksen johtamisessa ja työn uudelleen muotoilussa. Lisäksi hän koordinoi koko sairaanhoitopiirin tason hanketta ”Moniammatillisen työnjaon selkeyttäminen” sekä erilaisia kehittämiseen liittyviä kokonaisuuksia yhdessä kehittämistiimin, tulosalueiden johdon, tukipalveluiden ja henkilöstön kanssa.

Edellisissä elämässä hän on työskennellyt pääsääntöisesti strategisessa johdossa ja erilaisissa kehittämistehtävissä perusterveydenhuollossa, ammattikorkeakoulussa ja yksityisellä sektorilla. Kaikissa näissä  on ollut ominaista laadun, palvelujen sujuvuuden, työntekemisen sujuvoittaminen ja asiakaskokemuksen edistäminen moniammatillisesti.

Työn haasteet ennen vs. nyt?
– Nykytyöelämän haasteet ovat suuresti muuttuva toimintaympäristö, tiedon suuri määrä ja näiden tuomat pirstaleisuudet työhön sekä ennakoimattomat muutokset, esimerkiksi korona tai Ukrainan tilanne.

–Tuntuu , että ulkopuolelta tulee paljon heijasteita, jotka vaikuttavat jokaisen työntekijän arkeen ja työn hallintaan. Muutosten määrä on suurempi verrattuna aikaisempaan. Tämä haastaa nyky työelämässä kaikki tavallaan tekemään työtä eri tavalla, jotta selviää ja hallitsee työpäivän. Nyt tarvitaan viisautta ja kykyä heittää ”vanhat” työtavat pois ja hyödyntää  uusia työvälineitä  tilalle esimerkiksi digitalisaation tuomat hyödyt. Liian usein tulkitaan digitalisaation tuomat uudet tavat kielteisenä, extratyönä ja ylimääräisinä työvaiheita. Alkuvaiheessa näin voi olla, mutta ei pitkässä juoksussa, Lilli toteaa.

–Koen tärkeänä sen, että jokainen tässä sangen turbulentissa työympäristössä sitoutuu sovittuihin työtapoihin ja pelisääntöihin omassa työnsä arjessa.  Koen tärkeänä myös sen, että kyetään löytämään ratkaisuja havaittuihin haasteisiin ja ”ongelmiin”. Liian usein sanotaan ei, ja ei onnistu, vaikka on mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä ja työn tekemiseen. Mikään ei muutu, jos ei yhdessä mietitä ratkaisuja.  Näen tässä myös suoran yhteyden työhyvinvointiinkin. Haasteena on myös viestintä työelämässä – millä eri kanavilla ja miten tavoittaa ihmiset, siten että kaikille tulee tunne, että tiedän muutoksista ja asioista.  Byrokratia pönötyksestä enemmän aitoon, monikanavaiseen, ihmistä kohtaavaan viestintään, Lilli kiteyttää hymyillen.

Koronan vaikutukset työhösi
–En ole nähnyt ihmisiä niin paljon livenä kuin yleensä työssä näkee. Digitaaliset työvälineet ovat tulleet tutuksi. Kommelluksia ja monia ilon hetkiä on ollut Teamsissa. Sosiaaliset , luonnolliset kohtaamiset ovat jääneet vähemmälle. Toki tähän on onneksi tullut ja on tulossa muutosta vähitellen. Korona-aikana olen useammin kysynyt työkavereiltani ”Mitä kuuluu?” tai ”Miiten sinä voit?” Tärkeitä kysymyksiä myös ilman koronaakin. Itselle toki korona-aika toi positiivisen asian – uuden työpaikan täällä Kantiksessa, Lilli kertoo.

Millainen on hyvä ja huono työpäivä, mikä siihen vaikuttaa?
–Hyvä työpäivä on sellainen, että kohtaa eri ammattilaisia, yhteisen tekemisen äärelle. Tulee tunne että ilmassa on arvostavaa kohtaamista, tekemisen meininkiä, uuden luomista, ratkaisujen etsintää, sujuvaa kommunikaatiota. Vaikka oltaisi eri mieltä, asiat silti etenevät. Hyvään työpäivään kuuluu iloa, huumoria ja hymyä. Huonoja työpäiviä sattuu kohdalleni harvoin, Lilli sanoo.

Millainen paikka Kantis on olla töissä ja millainen työnantaja Kantis on?
–Kantiksessa on hyvä fiilis olla töissä.  Fiilis tulee täällä olevista ihmisistä. Ammattilaisista. Kohtaamisista.  Kyllä työpäivää ilahduttaa yllätys Tupla-patukka työpöydällä, saati sitten yllätyskortit jossa lukee ”You’re brilliant” tai ” Olet tuonut meille virtaa”. Täällä tapahtuu nyt paljon, niin Assin kuin hyvinvointialueen valmistelun osalta, tämä tuo uutta energiaa myös työntekemiseen. Työnantajana Kantis on sellainen, jota voi lämpimästi suositella, Lilli hymyssä suin toteaa.

Mitä teet vapaa-ajalla, harrastat, tasapainotat elämääsi?
–Vapaa-ajalla harrastan ulkoilua, vesijumppaa, teen käsitöitä sekä yritän oppia uutta.  Vietän ystävieni kanssa aikaa hyvän ruuan, kulttuurielämysten kuten teatterin ja musiikin parissa. Osaan laiskotella  ansiokkaasti. Laiskottelun seurana on usein pohjoismaalaiset dekkarit. Myönnän myös sen että Fingerporin sarjakuvat ilahduttavat itseäni suuresti, Lilli naurahtaa.

Mitä terveisiä haluaisit lähettää Kantiksen henkilökunnalle?
–Ensinnäkin isot kiitokset kaikille lämpimistä kohtaamisista. Olen kokenut itseni tervetulleeksi. Kohtaamisissa on välittynyt Kantiksen arvot ja etenkin arvostava kohtaaminen. Olen saanut tutustua erilaisiin työympäristöihin ja työn sisältöihin. Olen vaikuttunut siitä miten upeaa työtä tehdään eri yksiköissä poikkeusolosuhteissa. Myös odottava fiilis uuteen Assi sairaalaan on heijastunut näissä kohtaamisissa. Kannustankin kaikkia olemaan aktiivisia ja osallistumaan Assin eri suunnittelun vaiheisiin, etenkin nyt kun alamme miettiä mikä muuttuu työssä ja miten voisimme tehdä asioita toisin. Kannustan myös aitoon moniammatilliseen yhteistyöhön, avoimeen vuoropuheluun, keskusteluun yhteisestä työstä ja yhteisten ratkaisujen löytämiseen. Verkostoidutaan yhä enemmän. Tulevaisuus tehdään yhdessä!

–Jos näet minut, niin tartu hihasta – vaihdetaan kuulumisia ja tutustutaan, toivoo Lilli vielä lopuksi.