Kuukauden kasvo – keuhkosairauksien ylilääkäri Markku Pekonen

Kuukauden kasvo – keuhkosairauksien ylilääkäri Markku Pekonen

Hämeenlinnan keuhkopolilla työskennelleet Markku Pekosen eläköityneet työkaverit osastonhoitaja Raija Humalajoki ja sairaanhoitaja Merja Viitasaari tulla tupsahtivat kakkujen ja lahjojen kanssa onnittelemaan häntä Riihimäelle 60-vuotispäivänä vuosi sitten.

Markku Pekonen tekee täysipäiväisesti potilasvastaanottotyötä viitenä päivänä viikossa ja kantaa tämän lisäksi hallinnollisen kokonaisvastuun keuhkoyksikön toiminnasta, lääkäreiden rekrytoinnista, taloudesta ja alueellisista erikoisalansa hoitoketjuista sairaanhoitopiirin alueella. Toimintaa on kolmessa paikassa: Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Forssassa. Markku valmistui vuonna 1985, työskenteli terveyskeskuslääkärinä ja kävi armeijan. 1988 Markku tuli erikoistumaan keuhkosairauksille Kantikseen. Erikoislääkärin paperit on keuhkosairauksista ja yleislääketieteestä sekä hallinnosta. 94-96 lyhyen aikaa Jyväskylässä osastonlääkärinä, sen jälkeen kotiseudulle Savonlinnaan ylilääkäriksi -96, josta lähtien Markku on tehnyt ylilääkäritason hommia. Vuonna 2002 Markku tuli Kantikseen takaisin, jolloin hän toimi ensin hetken aikaa apulaisylilääkärinä, sitten ylilääkärinä ja 2010-2014 osastonylilääkärinä vastuualueenaan Riihimäki ja Forssa. Vuodesta 2014 Markku on toiminut nykyisessä työssään keuhkosairauksien ylilääkärinä.

Hyvä tai huono työpäivä

– Hyvä päivä on sellainen, jolloin asiat luistavat eikä tule vastoinkäymisiä. Enimmäkseen on hyviä päiviä onneksi. Oma asenne vaikuttaa erittäin paljon asiaan, Markku kertoo. Kun potilaat ovat tyytyväisiä, se tekee päivästä erikoisen hyvän ja onnistuneen. Se on paras kiitos työstä.

– Yksi naispuolinen vanhempi osastopotilas on jäänyt mieleen muutaman vuoden takaa. Kierron jälkeen hän kysyi hoitajalta, että kuka oli se nuorehko, erittäin miellyttävä, pitkä, hoikka ja komea  mieslääkäri, joka häntä oli hoitanut. Nimi oli potilaalta mennyt ohi.  Luonnehdinta tietysti lämmitti mieltä erityisen paljon, Markku naurahtaa. ”Loppuarviota sanellessa tosin huomasin, että rouva jonotti kaihileikkaukseen…”

Opiskelu

– Keuhkoala kehittyy ja edistyy jatkuvasti huimaavaa vauhtia. Työssä pärjätäkseen on pakko pysyä ajan tasalla ja päivittää omaa osaamistaan säännöllisesti. Työnantaja on onneksi tarjonnut tähän mahdollisuuden ja on erittäin koulutusmyönteinen.

Työn haasteet ennen vs. nyt?

– Potilaat ovat olleet aika samanlaisia eri vuosikymmenillä. Varsinainen potilastyö ei ole muuttunut tällä välillä. Ennen vanhaan haasteet olivat toisenlaisia. Esimerkiksi potilaspaperit olivat usein hukassa vaikkapa päivystyskäyntien jäljiltä. Nykypäivänä sama ongelma on oikeastaan vain silloin, kun tietotekniikka ei toimi tai tökkii. Sairaskertomusten siirtyminen sähköiseen muotoon oli valtava mullistus. Potilastiedot ovat heti käytettävissä. Digitaalinen kuvantaminen oli samoin erittäin merkittävä edistysaskel. Hyvään suuntaan ollaan menossa ehdottomasti, toteaa Markku.

Koronan vaikutus

– Keuhkoyksikössä korona vaikutti ja näkyi erityisen paljon. Osastopotilaat hajautettiin kahdelle osastolle: kohorttiin ja neurologiselle osastolle. Henkilökunta selvisi näistä yllättävistä haasteista upeasti. Poliklinikkatoiminta muuttui etäkontaktipainotteiseksi, mutta työn määrä ei vähentynyt ensinkään. Lähetteiden määrä jonkin verran väheni muiden paitsi uniapneapotilaiden osalta. Varsinkin hoitohenkilökunta joutuu edelleen venymään tosi paljon.

Millaista on työskennellä Kantiksessa?

– Työnantaja on koulutusmyönteinen ja minulla on mukavat kollegat ja esimiehet, joihin olen hyvin tyytyväinen.  Potilastyössä yhteistyö hoitajien kanssa sujuu hyvin. Työparilla tarkoitetaan yleensä lääkäriä ja hoitajaa, mutta sanoisin kyllä, että sihteeri on yhtä tärkeä, jotta asiat rullaavat. Laitoshuoltajat – sama homma. Viime aikoina on korostunut vielä erityisesti IT-ihmisten rooli. Heiltä  Markku kertoo saaneensa melkein viikottain apua kiperissä tilanteissa.

Elämän tasapainotus työn ulkopuolella?

– Liikunnallisista harrastuksista mainitsen päivittäisen ja ympärivuotisen pyöräilyn sekä uinnin ja kuntosalin pari kertaa viikossa, Markku toteaa. Ja kesällä ja syksyllä marjastus ja sienestys tietty. Markku ja Elena-puoliso ovat onnellisia kolmesta pojastaan ja kolmesta lapsenlapsestaan.  Henkisen puolen harrastuksista klassisen musiikin kuuntelu ja konsertit ovat must. Pianonsoitonopettajana työskentelevä puoliso takaa päivittäisen musiikkiannoksen ja musiikkinautinnon. ”Luen aina kun vain ehdin, lähinnä henkilöhistoriaa. Olen auktorisoitu venäjän kielen kääntäjä, mutta käännöshommat ovat jääneet viime aikoina vähemmälle” Markku kertoo.

Terveiset henkilökunnalle

– Tsemppiä kaikille koronan ja muiden haasteiden selättämiseksi!

Kantislaisen suusta Markusta: ”Keuhkosairauksien ylilääkäri Markku Pekonen. Siinä on lääkäri joka hoitaa työnsä niin hyvin ja on aina ystävällinen niin henkilökunnalle kuin potilaillekin. Työyhteisössä Markku on vertaansa vailla oleva tiimipelaaja.”