Kuukauden kasvo - Lääkintätekniikan mieletön tyyppi, huoltomestari Jari Leivo

Kuukauden kasvo - Lääkintätekniikan mieletön tyyppi, huoltomestari Jari Leivo

Jari on rientänyt monesti Kantiksen hoitohenkilökunnan apuun vaativissa tilanteissa kesken lomiensakin ja toteaa Kantislaisten kanssa työskentelyn olevan mukavaa.

Jari Leivo toimii huoltomestarina Kantiksen Lääkintätekniikassa ja hänen vastuullaan on päivystysklinikan, teho/valvonnan, vauvalan tehon ja dialyysin lääkintälaitteet keskusvalvontoineen sekä monien muiden osastojen laitteita. Hän aloitti Kanta-Hämeen keskussairaalassa vuoden 1995 loppupuolella paloilmoittimia ja hoitajakutsujärjestelmiä asennellen, siirtyen siitä nykyisen Apuvälinekeskuksen sähköisten apuvälineiden huoltotehtäviin, vuonna 2007 hän siirtyi kokopäiväisesti nykyisiin tehtäviin.

Työn haasteet ennen vs. nyt
Laitteet ovat kehittyneet huimasti viimeisten 10-15 vuoden aikana. Vaikka toimintaperiaatteet olisivatkin selkeät ja hoidon kannalta helppoja käyttää, niin laitteet sisällänsä vaativat jatkuvaa opiskelua. Melkein jokaisesta löytyy oma tietotekniikkalaite sisältä, mikä ohjaa laitteen perustoimintoja. – Ja siihen kun tulee joku häiriö vaikka kesken hoidon, niin se ei olekaan niin simppeliä, että tulen ja korjaan sillä niin kutsutulla ”magic fingerillä”, kenties juurikin sillä kokemuksella on merkitystä, Jari toteaa. Ennen huollettavuus oli yksinkertaisempaa ja nykyään tarvitaan paljon oheistarvikkeita tekemiseen. Myös tiukentuvat lääkintälaitestandardit sekä -direktiivit tuovat omat haasteensa tekemiseen. – ­­Kuten huomaatte, on toimialueeni laaja ja aina en pysty heti hoitamaan ongelmaanne, mutta ei montaa unohdusta ole kuitenkaan vuosien saatossa tullut ja parhaani mukaan pyrin hoitamaan asiat kuntoon, välillä joutuu kuitenkin rajustikin priorisoimaan tapauksia, Jari kertoo.

Koronan vaikutus
-Ainakin lomilta ja vapailta on kutsuttu monien eri syiden vuoksi. Mutta kenties se yleinen ahdistus tilanteesta sekä huoli omasta terveydestä on ollut päällimmäisenä ja talon asenne meitä teknisenhuollon henkilökuntaa kohtaan. Hoitohenkilökunnalle laadittiin toimintaohjeita kuinka toimia. Teknisenhuollon henkilökunnan on pitänyt varmistaa laitteiden toiminta ja pysyä koko ajan askeleen edellä. Tämä on vaatinut erittäin paljon kekseliäisyyttä, jotta työt on pystytty hoitamaan. Työhön kuuluu varmistaa laitteiden toimivuus, ettei tulisi mitään isompia murheita, mitkä estäisi pahimmillaan hoitotehtävien suorittamisen. Joudumme käymään hyvinkin vaihtelevissa ympäristöissä, tietenkin yleisiä ohjeita noudattaen. Kiitokset kuitenkin hoitohenkilökunnalle, jotka meidän toimintaa arvostavat ja ovat hengessä mukana ja kekseliäisyyttäkin on välillä tarvittu.

Hyvä tai huono työpäivä
– Niitä mahtuu kumpiakin, mutta se on virhe jos alkaa osastolla pahaa oloaan purkamaan, on vaan nieltävä koska palaute tulee välittömästi sieltä ja virheen korjaamiseen menee aikaa. En pysty nimeämään mitään tiettyä syytä, moni asia vaikuttaa moneen ja niitä tulee ja menee, työtehtävät on hoidettava, vaikka välillä hammasta purren, Jari toteaa.

Kantis työnantajana
– Kantis on työpaikkana hyvä ja saan luoda omannäköiseni toimintatavan mikä miellyttää taloa ja tulosta syntyy. Kysymykseen millainen työnantaja Kantis on, voin vastata reilusti, että olen ollut 26 vuotta talon palveluksessa niin eiköhän se kerro jotakin, Jari hymyilee.

Vapaa-ajalla
Vapaa-ajalla Jari harrastaa radioamatööritoimintaa, metsästystä (ei saalis pakkoa), kotimaan matkailua asuntoautolla tai moottoripyörällä ja valokuvausta. Tärkeintä hänelle vapaa-ajalla on ennen kaikkea perhe. – Tykkään olla kotona perheen kanssa. Perheeseeni kuuluu vaimo ja 2 täysi-ikäistä tytärtä. Onni löytyy arjesta, Jari toteaa.

Terveiset Kantislaisille
-Jaksetaan toisiamme niin hyvä tulee, joskus ei ongelmat ratkea samoin tein, mutta pyrin ne hoitamaan. Yhdessä eteenpäin ja toivottavasti pystyn teitä auttamaan jatkossakin. Teidän joukossa on mielettömän hyviä tyyppejä ja on mukava tehdä kanssanne töitä. Kiitos tästä huomionosoituksesta.

Jarista kollegoiden suusta
Jari, mieletön tyyppi, aina pilke silmäkulmassa, aina auttamassa, keskeytti lomansakin, ja riensi apuun Suomen toisesta päästä.  Oli ongelma mikä hyvänsä mikä liittyy lääkintätekniikkaan, hän kääntää kivetkin sen ratkaistakseen.