Kuukauden kasvo - laskentapäällikkö Terhi Pohjavirta

Laskentapäällikkö Terhi Pohjavirta_01112021

Terhi Pohjavirta toimii Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin laskentapäällikkönä.

Terhi Pohjavirta toimii Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin laskentapäällikkönä. Hänen työhönsä kuuluu laajasti kaikkea sairaanhoitopiirin talouteen liittyvää, kuten talousarvion ja tilinpäätöksen valmistelua, talouden raportointia ja ennusteiden laadintaa sekä monenlaista muuta. Yksikön esimiehenä hän on toiminut vuodesta 2004 lähtien.

– Oikeastaan koko työhistoriani on sairaanhoitopiiristä. Vuoden 2002 alusta aloitin työssä laskentapalveluissa, samaan aikaan kun Suomessa markat vaihtuivat euroihin. Se oli tietysti aivan poikkeuksellisen työlästä aikaa taloushallinnolle, ja siinä tilanteessa uudella työntekijällä oli kyllä hieman ihmettelemistä. Hyvin olen laskentapalveluissa viihtynyt, koska menossa on jo 20. työvuoteni täällä, Terhi kertoo. 

Työn haasteet ennen vs. nyt?
– Kokousten ja palaverien määrä on vuosien saatossa lisääntynyt. Työpäivään saattaa kuulua useita teams-palavereja, ja usein liityn uuteen kokoukseen lennossa edellisestä. Siitä mitä aamulla suunnittelin tekeväni, saatankin iltapäivällä todeta tehneeni päivän aikana ihan toisia kiireisempiä asioita. Työ on nykypäivänä vielä vaihtelevampaa ja vaatii joustavuutta, ettei häiriinny jatkuvista keskeytyksistä tai muutoksista. Järjestelmiä ja niiden tuottamaa tietoa hyödynnetään tietysti aivan eri tavalla kuin 20 vuotta sitten työt aloittaessani. Kuitenkin samat perusasiat toistuvat talouden osalta vuosittain edelleen, vaikka tekotapa onkin ajan myötä muuttunut.

Miten korona on vaikuttanut työhösi?
– Koronaepidemian alkaessa siirryimme laskentapalveluissa suurilta osin etätyöhön. Aluksi siinä oli totuttelemista, mutta nykyään homma toimii hyvin ja olemme löytäneet jokaiselle sopivan määrän ja tavan tehdä työtä paikan päällä tai etänä. Lisäksi yritimme pahimpaan korona-aikaan olla vielä tavallista enemmän avuksi ydintoiminnalle siten, että kiireisimmässä koronatilanteessa olevien yksiköiden ostolaskujen käsittelyä tehtiin meillä laskentapalveluissa.

– Oma roolini esimiehenä oli tietysti tiedottaa koronaan liittyen omalle yksikölle erilaisia ohjeita ja toimintatapoja. Koin kyllä siinä tilanteessa välillä riittämättömyyttä, koska epävarmuutta oli itselläkin siitä mitä tapahtuu. Kuitenkin iso kiitos koko laskentapalvelujen henkilöstölle, meillä on hyvä yhteishenki ja sillä tulevaisuudessakin pärjätään, jos ja kun edessä on haastavia hetkiä.

Millainen on hyvä ja huono työpäivä?
– Jokaisessa työpäivässä on jotain hyvää, vaikka olisi miten raskas tai hankala päivä. Usein työpäivän piristys on kohtaamiset työkavereiden kanssa.

Kantis työnantajana
– Aikoinaan kun tulin valituksi yksikön esimieheksi, totesin, että toivon työltäni itsenäisyyttä, vaihtelevuutta ja haasteita. Ja niitä olen kyllä saanutkin. Olen päässyt kehittämään yksikköäni ja kehittymään itse. Siihen Kantiksessa on ollut  hyvät mahdollisuudet.

Vapaa-ajalla
– Vapaa-aikaani rytmittävät pitkälti lasten harrastukset. Meillä harrastetaan aktiivisesti ratsastusta ja jalkapalloa, ja vanhempia tarvitaan erityisesti kuskin hommiin. Lisäksi meillä on koira, joten lenkkeily säällä kuin säällä on sen vuoksi pakollistakin, mutta hyvä niin. Ja luen myös mielelläni, vaikkapa jännityskirjallisuutta, siinä saa ajatukset pois muista asioista.

Terhistä kollegoiden suusta
” Terhi on rautainen ammattilainen ja pitkänlinjan kantislainen, mutta ennen kaikkea aivan älyttömän loistava esimies.”

”Terhin alaisena on hyvä ja helppo työskennellä. Terhi osaa kaikki käytännönkin asiat ja on aina valmiina auttamaan ja ohjaamaan. Terhi pitää hyvää huolta tiimistään ja johtaa lempeän jämäkästi, siis niin kuin kuuluukin, asiat tulee hoidetuksi ja pitää meidän puolia.”

”Terhille voi kertoa myös henkilökohtaisista asioista ja hän auttaa ja tukee myös niissä ei siis vain työhön liittyvissä asioissa. Hän ei nosta itseään jalustalle ja hän on myös yksi työkavereista, vaikka onkin esimies. Hän on oikeudenmukainen ja kannustava ja saa alaisista parhaat puolet esiin. Eniten ihailen kuinka moniosaaja Terhi on ja hän hallitsee kokonaisuudet täydellisesti, ilman Terhiä oltaisiin varmasti pulassa.”

Terveiset Kantiksen henkilökunnalle
– Tsemppiä koko Kantiksen väelle päivittäiseen työhön!

– Muutoksia on viime vuosina koronan vuoksi ollut paljon, ja seuraavaksi on valmistelussa hyvinvointialueen toiminta. Itsekin osallistun hyvinvointialuevalmisteluun, tehtävänäni on mm. taloushallinnon järjestelmien valmistelu hyvinvointialueen käyttöön. Tietysti myös Assi-sairaala tuo tulevaisuudessa muutoksia Kantiksen toimintaan. Muutoksissa on kuitenkin usein myös mahdollisuus miettiä, voidaanko tehdä asiat uudessa tilanteessa jollakin tavoin aiempaa helpommin, sujuvammin, tehokkaammin tai kannattavammin.

– Laskentapalvelujen henkilöstölle terveisiä, että on ilo työskennellä juuri heidän kanssaan. Laskentapalvelut on upea porukka, jossa on valtavasti osaamista, meillä puhalletaan yhteen hiileen ja autetaan toisiamme. Eikä ollenkaan haittaa, että meillä on usein myös todella hauskaa töissä!