Kuukauden kasvo - operatiivisen tulosalueen tulosalueylihoitaja Mirja Ottman-Salminen

Mirja Ottman-Salminen, operatiivisen tulosalueen tulosalueylihoitaja

Mirja tuli Kantikseen kätilön työhön synnytyssaliin kesäkuussa 1987 ja sille tielle jäi.

Mirja Ottman-Salminen toimii Kanta-Hämeen keskussairaalassa operatiivisen tulosalueen tulosalueylihoitajana. Koulutukseltaan Mirja on sairaanhoitaja, kätilö, terveystieteiden maisteri ja koska hän uskoo elinikäiseen oppimiseen, niin hän on jatkanut opintojaan työn ohessa johtamisen parissa. Hän on hoitotyön johtaja, mutta käytännössä tekee työkseen ”kaikkia eteeni tulevia asioita” auttaen työntekijöitä ja kollegoita selviytymään sujuvasti päivän töistä. – Tämän vuoksi ONNISTUMME – aina yhdessä on minun mielestä hyvin oivallettu arvoissamme, Mirja toteaa.

-Työhistoriani on mielenkiintoinen ja oikeastaan voisin ajatella siihen otsikoksi ”Ahvenistolla – jälleen”. Vasta vuonna 2002 sain nimittäin tietää, että tätini on ollut opiskeluaikoinaan 1948 Ahveniston silloisessa parantolassa ja hän on asunut opiskeluaikana siellä. Tästä minulla on muistona sen aikainen vieraskirja, jossa on mm. piirros Ahveniston parantolasta (kuva), Mirja kertoo.

Mirja tuli Kantikseen kätilön työhön synnytyssaliin kesäkuussa 1987 ja sille tielle jäi. – Tosin en paikalleni, vaan olen saanut valtavan hienon mahdollisuuden lisätä osaamistani niin synnytyssalikätilönä, osastotyössä perheiden ja naistentautiasiakkaiden parissa kuin vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosaston pienten vastasyntyneiden ja heidän perheidensä parissa. Hän on toiminut Kantiksessa apulaisosastonhoitajan ja osastonhoitajan virassa. Vuonna 2007 hän siirtyi ylihoitajan tehtäviin. Ylihoitajana hän on saanut olla vuosien varrella monessa muutoksessa mukana, joita ovat olleet mm. leikkaukseen kotoa-toiminnallinen muutos, anestesiaa vaativan leikkaustoiminnan keskittäminen, päiväsairaalan uudistaminen, sairaalasuunnittelun käynnistäminen ja tuottavuuteen liittyvät asiat.

Työn haasteet ennen vs. nyt?
-Työ on sisältänyt aina haasteita, isoja ja pieniä. Koska aika on kokemuksellista ja siihen vaikuttavat niin monet muutkin tekijät kuin vain työ, niin en osaa verrata eri ajan haasteita toisiinsa.

Miten korona on vaikuttanut työhösi?
-Kun korona todentui, se tarkoitti työhöni akuuttia muutosta – kuten niin monelle muullekin ihmiselle. Tuottavuusylihoitajan pesti muuttui koronan kanssa kamppailuksi ja koska toimin operatiivisen tulosalueen ylihoitajana, niin edessä oli päivittäinen moniammatillinen kokonaiskoordinointi niin tilojen, henkilöstön kuin tarvikkeidenkin osalta. Onneksi meillä on työssä paljon osaavia ammattilaisia, joiden kanssa saimme vietyä kaikkien potilaiden hoitoa koronasta huolimatta eteenpäin.

Millainen on hyvä ja huono työpäivä?
-Oikein pohdin ja minulla ei taida olla huonoja työpäiviä – on työpäiviä, jolloin teen parhaani niillä resursseilla ja osaamisella, mikä minulle on ajan saatossa suotu. Suosin ”kerralla kuntoon” -ideologiaa työssäni ja ehkä sen vuoksi taidan toisinaan olla turhan nopea.

Kantis työnantajana
Kantis on minulle mahdollistaja eli olen saanut tehdä monenlaisia töitä ja se on ollut virkistävää. Olen oppinut näkemään, että asioita voi katsoa monesta eri näkökulmasta.

Vapaa-ajalla
Tasapaino löytyy metsän rauhasta, pohjoismaisesta rikoskirjallisuudesta, penkkipunnerruksesta ja tietysti opiskelusta.

Mirjasta kollegoiden suusta
– Mirja Ottman-Salminen erittäin tehokas, mukava ja aikaansaava henkilö ja työkaveri, joka muun muassa ratkaisi meidän takaisinsoittojärjestelmän kahdessa tunnissa.  Onneksi Mirja puuttui peliin ja nyt olemme kaikki tyytyväisiä.

Terveiset henkilökunnalle
-Kun olen kohdannut työssäni tiukkoja tilanteita, niin ehdottomasti paras tuki on tullut aina joltain työntekijältä tai työkaverilta ja se on positiivisesti auttanut ”ylämäessä” eteenpäin. Kiitos tähänastisesta ja tartutaan yhdessä tulevien vuosien työhön innokkaina ja positiivisin mielin KantisUnited-hengessä!