Kuukauden kasvo - keuhkosairauksien osastonylilääkäri Tuomas Rosberg

Keuhkoylilääkäri Tuomas Rosberg

-Luonteenpiirteiltäni olen hemuli, toteaa Tuomas pilke silmässä.

Tuomas Rosberg on keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri. Nykyisin hän toimii keuhkoklinikassa osastonylilääkäri. Pandemian ajan hän on vastannut osaston 6A kohortista ja konsultaatioista. Kantiksessa hän työskenteli ensi kerran 1999. Lukija ymmärtänee, että sellaiseen ajanjaksoon on mahtunut hyviä ja huonoja työpäiviä.

Tuomas halusi heti alkuun kehua osaston 6A ja tehon koko henkilökuntaa. He ovat hoitaneet hyvin koronapotilaat, usein huonokuntoiset ja työläät. Sairaanhoito on ryhmätyötä. Erikoiskiitos lääketutkimuksen Solidarity Finland toteuttamisesta näille osastoille ja sairaala-apteekille. Tutkimuslääke oli uusi asia, ja sitä saatiin potilaille pyhäpäivinäkin, muun muassa.

Vapaa-ajalla
– Elämäni on työkeskeistä. Se on vielä korostunut pandemian vuoksi. Onneksi minulla on ymmärtäväinen vaimo, Tuomas toteaa.

– Kun on yli viidenkymmenen ja iskias kiusaa liian pitkään istuvaa, pitää koittaa kävellä työmatkat. Vanhan vitsin mukaan ketutukseen auttaa kävely. Sanoi mies, joka kävelee paljon.  Tuomaksen harrastus on musiikki, etenkin laulumusiikki, ja etenkin suomenkieliset laulutekstit.

Kantis työnantajana
– Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on ollut hyvä työnantaja. Meillä vaikuttaa olevan tavoitteena riittävän hyvä erikoissairaanhoito niillä resursseilla, joita on käytettävissä. Kävely- tai pyöräilymatkan päässä oleva työpaikka merkitsee elintasoa, kiittelee Tuomas.

Terveiset henkilökunnalle
– En ole aiemmin ollut tutkija, mutta keski-iässä olen kokenut jonkinlaisen herätyksen tieteen merkityksestä sairaanhoidossa. Terveyttä, sairautta ja hoitoja koskevat myös muodin oikut. Oikeudenmukaisin keino, jolla yhteisistä varoista voidaan järjestää sairaiden tarvitsema hoito, on soveltaa tutkittua tietoa. Lopputerveiset siis: Kannustan työtovereita jatkamaan ammattitaidon päivittämistä koko työuran ajan. Toivon, että erikoistuvat lääkärit ja sairaanhoidon opiskelijat saavat meillä korkealuokkaista koulutusta. Ja että jotenkin selviäisimme.

Tuomaksesta kollegoiden suusta
– Tuomas on lähes yksin hoitanut osastotoimintojen keuhkopotilaat, koronapotilaista keuhkosyöpää sairastaviin tehden pitkää päivää. Potilaat hän kohtaa aina asiantuntevasti ja ymmärtäväisesti.