Lastenosastolla valmistaudutaan jouluun – ja talven tuomaan infektioaaltoon

Hauhon ja Rengon Säästöpankkisäätiöt tekivät tänä vuonna 18 000 €:n joululahjoituksen Kanta-Hämeen keskussairaalan lastenosastolle

Lahjoituksen vastaanotti ylilääkäri Riikka Turunen ja osastonhoitaja Mari Kesälä. Lahjoituksen luovutti Irmeli Anttila, Pasi Salmenaho ja Anu Iso-Kokkila-Vähänen.

Kanta-Hämeen lastenosaston voisi ajatella olevan pieni lastensairaala sairaalan sisällä, sillä siellä hoidetaan useita sairauksia; infektiopotilaita, tutkimuspotilaita ja lastenkirurgisia potilaita sekä suolistosairauksia, lastenreumaa, diabetesta ja syöpätauteja sairastavia potilaita. Hoitajilta ja lääkäreiltä vaaditaan laajaa osaamista.

Ylilääkäri Riikka Turunen kertoo, että tällä hetkellä eniten lapsia sairaalaan tuo infektioaalto ja RS- virus. – RS-virus aiheuttaa etenkin vauvoille ja pienille lapsille hengitys- ja syömisvaikeuksia, jonka vuoksi voidaan tarvita sairaalahoitoa.

Osastolla hoidetaan paljon myös esimerkiksi ykköstyypin diabetekseen sairastuneita lapsia. – Suomessa diabeteksen ilmaantuvuus on maailman suurinta, ja syitä tähän etsitään, Turunen  kertoo. –  On tutkittu mahdollista ruokavalion, kaamoksen eli d-vitamiinin puutteen tai perimän syytä. – Mitään konkreettista syytä ei ole kuitenkaan vielä löydetty, Turunen sanoo.

Muuten lastenosastolla menee hyvin. Merkittävää työvoimapulaa ei ole ja työsuhteet ovat tavanomaista pidempiä. – Lastentaudeilla on onneksi veto- ja pitovoimaa, iloitsee myös Turunen.

Osastonhoitaja Mari Kesälä kertoo, että lasten kanssa työskentelevät ovat tavallisesti hyvin sitoutuneita työpaikkaansa ja lasten kanssa työskentelyn voi sanoa olevan kutsumus. – Lastenosaston erityispiirre on myös se, että monet työskentelevät meillä koko työuransa. Täältä usein eläköidytään.

Lahjoituksilla iloa lapsille

Lasten viihtyvyyteen vaikuttavat asiat tulevat lahjoitusvaroin. Tänä vuonna Hauhon ja Rengon Säästöpankkisäätiöt tekivät 18 000 €:n joululahjoituksen Kanta-Hämeen keskussairaalan lastenosastolle.

Kanta-Hämeen keskussairaala panostaa erityisesti lasten ja nuorten palveluihin ja lapsipotilaiden kohtaamiseen.  Lasten ja nuorten yksikköön on keskitetty koko hyvinvointialueen lasten sairaanhoito sisältäen kaikki lastentautien erikoisalat sekä lastenkirurgia. Lasten erikoissairaanhoidon poliklinikkatoimintaa on myös Forssassa.
– Lapsipotilaiden ja eri sairauksien määrä on suuri. Osastolla on 12 000 polikäyntiä vuodessa ja  osastopotilaita 1000–1500, Kesälä kertoo.

Säätiöiden lahjoitus käytetään muun muassa lasten hyvinvoinnin ja viihtyvyyden lisäämiseen. Lahjoitus mahdollistaa sairaalaklovnien vierailut osastolla kaksi kertaa kuukaudessa. Sairaalaklovnit eivät ole pelkästään lasten ilahduttajia vaan myös tärkeitä rentouttajia tilanteissa, joissa lapset saattavat kokea jännitystä esimerkiksi toimenpiteisiin mennessään. – Klovnit vievät ajatukset pois, ehkä pelottavasta toimenpiteestä tai tuntemattomasta. He elehtivät ilmein, erilaisin elein ja käyttävät sanatonta kieltä ja laulun voimaa. En voisi ajatella sairaalaosastoa, missä ei kävisi sairaalaklovneja, Kesälä toteaa.

Osastonhoitaja Mari Kesälä on myös haaveillut siitä, että jokaisessa vuoteessa olisi pehmolelu valmiina odottamassa lasta. Pehmolelun lapsi saa mukaan kotiinsa. Lahjoitus mahdollistaa viihtyvyyden ja muun avun lisäämisen pitkäksi aikaa.

–Tämä avustus mahdollistaa lasten viihtyvyyden ja olon helpottamisen pidemmäksi aikaa, Kesälä iloitsee.