Lukiolaiset koristelevat keskussairaalan pääsisäänkäynnin muraaleilla

Kuva muraalimaalauksen tekoon osallistuneista opiskelijoista.

Tuuli Laine (vas.), Ellen Tuomela, Veera Niskanen, Roosa Niskanen, Sofia Tast, Nella Isokorpi ja Emmi Jaara toteuttivat muraaliprojektin ensimmäisen vaiheen. Kevään aikana työskentelyyn osallistuu yhteensä 13 Kaurialan lukion "kuvataideluokassa paljon viihtyvää" nuorta. Kuvia teoksista löytyy tämän uutisen lopusta.

Keskussairaalan pääsisäänkäynti Hämeenlinnassa elävöityy kevään kuluessa luontoaiheisilla muraalimaalauksilla, joiden toteutuksesta vastaavat Kaurialan lukion kuvataideopiskelijat lehtori Piritta Malisen ohjauksessa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ja Kaurialan lukiota hallinnoivan Koulutuskuntayhtymä Tavastian yhteistyö liittyy lukion osallisuuden teemavuoteen.

– On upeaa, että nuoret saavat toteuttaa visioitaan julkiseen tilaan näin näkyvälle paikalle. Seinäpinta on aina kysyttyä oppilaiden toiveissa! tohtoriksi graffitikulttuurin ja kuvataideopetuksen vuorovaikutuksesta väitellyt Malinen sanoo.

Ensimmäisessä vaiheessa muraali syntyi sisätiloihin, eli maantasosta neuvontaan kohoavan rappukäytävän seinille. Valkoisilla seinillä on nyt piristyksenä pieniä palasia Suomen luontoa graafisesti tyyliteltyinä. Ensimmäistä vaihetta toteuttamassa lukiolaisista olivat Ellen Tuomela, Veera Niskanen, Roosa Niskanen, Sofia Tast, Tuuli Laine, Nella Isokorpi ja Emmi Jaara.

Sisätiloissa työt toteutettiin pensselitekniikalla ja viikonloppuna siten, että työt häiritsivät mahdollisimman vähän sairaalan asiakkaita. Ulkotiloihin siirrytään keväämmällä säiden salliessa.

– Ohikulkijoilta ja sairaalan henkilökunnalta tuli poikkeuksetta positiivista palautetta ja kannustusta nuorille. Maalaukset haluttiin toteuttaa yksittäisinä, kunkin maalaajan näköisinä ”kuplina”, joissa kuitenkin kaikissa on tiettyjä linkkejä toisiinsa, Malinen kertoo.

Perhosen siivet some-seinänä

Sairaalan toiveena oli teosten linkittyminen jollain tavalla Ahveniston luontoon, mutta muuten lukiolaisille annettiin vapaat kädet ideoida. Ellen Tuomela muun muassa ideoi ajoramppia kannattelevaan betonipylvääseen maalattavat siivet, jotka toimivat myös nykyaikaisena some-seinänä, jonka edessä on mukava ottaa kuva vaikkapa sairaalasta kotiutuessa.

– Hämeenlinnassa ei tietääkseni ole vielä missään pysyvää some-seinää, ja tämä ympäristö inspiroi voimauttaviin, elollisiin ja raikkaisiin teoksiin, mitä perhosen siivet mielestäni hyvin kuvaavat, taiteilijan urasta haaveileva Tuomela kertoo.

Sairaanhoitopiirin näkökulmasta yhteistyö Kaurialan lukion kanssa on ratkaisu, jossa kaikki osapuolet voittavat.

– Mietimme jo pidempään, että pääsisäänkäynti ja sen ympäristö saisivat olla lämpimämpiä ja ihmisläheisempiä tunnelmaltaan. Nykyinen päärakennus on kuitenkin tarkoitus purkaa uuden Ahveniston sairaalan valmistuessa, joten kalliita ratkaisuja ei ole järkevää tehdä. Nuorten osallisuus ja näkyvyys yhteiskunnassa tulee tässä mukana vielä ylimääräisenä bonuksena, iloitsee KHSHP:n viestintäpäällikkö Iisakki Kiemunki.

Sairaanhoitopiiri palkitsee muraalien toteutukseen osallistuneita opiskelijoita keväällä stipendein ja vastaa materiaalikustannuksista sekä mahdollisesti tarvittavien telineiden rakentamisesta ja turvallisuudesta.

 

Alla kuvia ensimmäisen vaiheen töistä:

Kuvia keskussairaalan aulan muraalimaalauksista, tässä kuvassa maalaus joutsenesta. Kuvassa yksi muraalin maalauksista. Maalauksessa on kaksi vesipisaraa, joiden sisällä on kukkia ja lehtiä. Keskussairaalan muraalimaalauksessa on kuvattu luonnon aiheita. Tässä kyseisessä maalauksessa on mehiläinen ja kukka. Kuvassa luontoaiheisessa maalaus, jossa on kuvattuna erilaisia kasveja. Kuvassa näkyy muraalimaalausten asettuminen keskussairaalan portaikkoon. Yleiskuva aulan portaikosta muraalimaalauksineen.