Maakunnan kansanedustajille rautaisannos tietoa Assista, Tähtisairaalasta ja taloudesta
Hämeen liiton ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin organisoimassa maakunnan kansanedustajien tapaamisessa Ahveniston sairaala -allianssin projektitoimistossa keskusteltiin vilkkaasti erikoissairaanhoidon strategisista hankkeista eli Tähtisairaalasta ja Assista – kuten myös KHSHP:n taloudesta ja kirjanpidollisista kysymyksistä liittyen nykyisen keskussairaalarakennuksen tasearvoihin ja kuntayhtymän omaan pääomaan.
– Poliittisten päätöksentekijöiden on syytä olla tietoisia hankkeistamme, sillä joiltain osin niihin liittyy myös edunvalvonnallisia kysymyksiä. Näkemyksemme terveydenhuollon lainsäädännön kehittämisestä välittyi myös kansanedustajille, KHSHP:n johtaja Seppo Ranta toteaa.
”Historiasta juontuvaa luottamuspulaa”
Paikalla oli kaksi lääkärikansanedustajaa, Mirka Soinikoski (vihr.) ja Päivi Räsänen (kd.), jotka molemmat kantoivat huolta aluesairaalapaikkakuntien palveluista. Myös forssalaista Sanni Grahn-Laasosta (kok.) luonnollisesti teema kiinnosti. Soinikoski totesi päivystys- ja keskittämisasetuksiin liittyvien vaatimusten toteutuneen Kanta-Hämeessä, mutta ei koko Suomessa.
– Esimerkiksi kirurgian keskittämistä ei noudateta Itä- ja Pohjois-Suomessa, Soinikoski sanoi.
Räsänen hehkutti Tähtisairaalan olevan ”loistava” hanke.
– Aluesairaalapaikkakunnilla on kuitenkin historiasta juontavaa luottamuspulaa, kun palveluja on keskitetty. Vaikka perustelut keskittämiselle ovat olleet hyviä, niin niitä on vaikeaa selittää yleisölle. Aluesairaaloiden roolia tulisi kehittää Tähtisairaalassa. Esimerkiksi Riihimäelle olisi hyvä luoda vaikkapa kokonaisvaltainen diabeetikoiden palvelu, hän ehdotti.
KHSHP:n projektijohtaja Petrus Kukkonen muistutti, että usein tarvittavien palvelujen vieminen mahdollisimman lähelle asiakkaita on ollut jo jonkin aikaa sairaanhoitopiirin vahva linjaus.
– Sydänsairaalan kautta saatiin vahvat kardiologian palvelut Riihimäelle, ja olemme vahvistaneet avopalveluja esimerkiksi ihotautien hoidossa. Forssan sairaalan tulevaa roolia aloitetaan juuri hahmottelemaan yhteistyöneuvotteluissa.
Johannes Koskinen (sd.) nosti esiin läpinäkyvyyden ja demokratian vaateet suunniteltaessa Tähtisairaala-yhteistyötä.
– Osakassopimukseen tullaan kirjaamaan pykälät, joiden avulla läpinäkyvyys turvataan. Asian osalta ei ole tarvetta salailuun. Kun edellinen maakuntauudistus kaatui, niin nyt yhteistä palvelutuotantoa suunniteltaessa myös liikelaitoskuntayhtymä tuli jälleen mahdolliseksi toimintamuodoksi, Kukkonen muistutti.
Tähtisairaalan suunnittelussa kaksi linjaa
Liikelaitoskuntayhtymä mahdollistaa viranomaistoiminnan helpommin kuin aikaisemmin esillä olleet mahdolliset osakeyhtiömalli tai osuuskunta. Tähtisairaala-yhteistyön suunnittelussa on kaksi linjaa.
– Etelä-Pohjanmaa on mukana yhteisen kehittämisyhtiön valmistelussa, mutta varsinaisesta yhteisestä palvelutuotannosta neuvotellaan Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen kanssa. Tarkoitus on edetä yhteisessä palvelutuotannossa vaiheittain. Ensimmäisenä tutkitaan esimerkiksi kuvantamisen sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksien kokonaisuutta, Kukkonen avasi.
Talouden osalta KHSHP:n talous- ja tukipalvelujohtaja Tero Pitkämäki avasi kirjanpidollista ongelmaa sekä rahoituskehystä, jolla Assi-sairaala aiotaan toteuttaa. Kiinteistöjen liian suuriin tasearvoihin liittyvä ongelma realisoituu myös muualla Suomessa uusia hankkeita suunniteltaessa sekä perusterveydenhuollon kiinteistöjen mahdollisesti siirtyessä maakuntauudistuksessa uudelle taholle.
Voit tutustua tilaisuudessa esiteltyihin materiaaleihin alla olevien linkkien kautta:
Assi – Maailman inhimillisin sairaala