Miten toimia sairastuessani hengitystieinfektioon?

Sairasta kotona

Jos sairastut, pysy kotona, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Yleensä tähän menee 3–5 päivää. Jos joudut sairaana lähtemään kodin ulkopuolelle, voit halutessasi käyttää maskia. Sairauslomakäytäntö on sama kuin muissakin hengitystieinfektioissa. Päivystykseen tai terveysasemille ei pidä hakeutua sairauslomatodistuksen saamisen vuoksi, jos kuntosi puolesta voit sairastaa kotona.

Milloin koronan jälkeen voi palata töihin, kouluun tai päiväkotiin?

Töihin voi palata, kun oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Yleensä tähän menee 3–5 päivää. Työpaikat voivat antaa omia ohjeita.

Lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun oireet ovat selvästi vähentyneet, kuume on poissa ja lapsen yleisvointi sellainen, että hän jaksaa osallistua opetukseen tai varhaiskasvatukseen. Virusinfektioissa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen, vaikka nuha tai yskä jatkuisi pidempään.

Mitä teen, jos olen altistunut koronalle?

Voit jatkaa normaalia arkea ja toimia samoin kuin toimisit, jos olisit altistunut jollekin muulle hengitystieinfektiolle, kuten influenssalle.

Voit mennä esimerkiksi töihin, kouluun, päiväkotiin ja harrastuksiin, vaikka perheessä olisi koronatartunta.

Jos saat oireita, jää kotiin, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet.

Tarvitaanko testejä?

Voit halutessasi tehdä kotitestin. Avohoidossa ei pääsääntöisesti ole tarvetta laboratorion tekemälle testaukselle. Sairaalaan otettavia potilaita testataan hoidon ja potilaiden eristystarpeen arvioimiseksi.

Soitanko päivystykseen tai terveysasemalle?

Koronan takia ei useimmissa tapauksissa tarvitse soittaa mihinkään, sillä hoito on oireenmukaista. Jos kuitenkin saat vakavampia oireita, soita päivystysapu -numeroon 116 117. Jos sinulle tulee selkeä hengenahdistus, tai yleistilasi heikentyy nopeasti, soita hätänumeroon 112. Jos kuulut vaikean koronainfektion riskiryhmään (Koronatietoa asiakkaalle – Oma Häme (omahame.fi) ole yhteydessä terveydenhuoltoon mahdollisen lääkehoidon tarpeen ja laboratorion varmistustestaustarpeen arvioimiseksi.