MRSA-bakteeria havaittu kahdessa hämeenlinnalaisessa hoitokodissa

Hämeenlinnalaisessa Ilveskodissa havaittiin runsas vuosi sitten MRSA-bakteeria. Asiasta tiedotettiin tuolloin tuoreeltaan asukkaita ja heidän omaisiaan. Epidemian torjuntatoimia on toteutettu yhteistyössä Kanta-Hämeen keskussairaalan sairaalahygieniayksikön kanssa.

Keskeisimpiä toimenpiteitä ovat käsihygienian tehostaminen, asukkaiden kohortointi eli keskittäminen samoihin tiloihin ja altistuneiden seulonta viljelynäyttein. Myös siivouksen ja välinehuollon käytännöt on käyty läpi. Epidemia ei ole vaikuttanut asukkaiden arkeen tai potilasliikenteeseen.

Kyseinen, Suomessa harvinainen MRSA-kanta on löytynyt nyt yhteensä 16 henkilöltä. Kolmella henkilöllä on ollut leikkauksen jälkeisen kuntoutuksen yhteydessä ilmennyt haavainfektio. Pääosa tapauksista on epidemiaselvityksen yhteydessä löytyneitä oireettomia kantajia, kuten MRSA-epidemioissa on tavallista.

Tammikuussa 2020 yhdellä Voutilakeskuksen Uppsalankaaren Lyhty-yksikössä hoidossa olleella henkilöllä todettiin sama MRSA-kanta kuin Ilveskodissa. Epidemia on toistaiseksi laajin Kanta-Hämeessä ilmennyt yhden kannan aiheuttama MRSA-epidemia.

– Epidemian laajenemisen ehkäisemiseksi MRSA-seulontaa tehostetaan nyt kaikkien hoivakotiasukkaiden laitossiirtojen yhteydessä, ja on tarkoituksenmukaista tiedottaa epidemiasta myös julkisuuteen, kertoo KHSHP:n infektioylilääkäri Janne Mikkola.

Ajantasaista lisäinformaatiota MRSA-bakteerista ja sen torjunnasta löydät THL:n sivuilta.