Päivystysapunumero 116 117 käyttöön Kanta-Hämeessä

Päivystysapunumeron 116117 logo

Valtakunnallinen Päivystysapunumero 116 117 otetaan käyttöön Kanta-Hämeessä virallisesti 2. marraskuuta. Päivystysapupalvelu on tarkoitettu kiireellisen sosiaali- ja terveydenhuollon neuvontaa varten.

Kantahämäläisiä kehotetaan soittamaan maksuttomaan numeroon 116 117 aina ennen kuin harkitsee päivystykseen hakeutumista. Hätätilanteissa tulee soittaa edelleen aina 112.

Päivystysapunumerossa asiakkaita auttavat aina terveydenhuollon ammattilaiset, jotka tekevät puhelimitse arvion päivystyksellisen tai kiireellisen hoidon tarpeesta. He ohjaavat sinut oikeaan hoitopaikkaan tai antavat ohjeita itsehoitoon. Päivystysapu palvelee ympäri vuorokauden. Virka-aikana puhelu ohjautuu soittajan valinnan mukaan maakunnan terveyskeskuksiin. Voit jättää myös takaisinsoittopyynnön.

Päivystysapu-palvelun Kanta-Hämeessä järjestää Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri yhteistyössä maakunnan perusterveydenhuollon kanssa. Sama numero toimii koko Suomessa ja puhelu ohjautuu soittajan sijainnin mukaisesti lähimpään 116 117 -palveluun.

Kanta-Hämeen terveyspalveluihin voi ottaa puhelinpalvelun sijasta yhteyttä myös sähköisesti täyttämällä oirearvion osoitteessa www.omaolo.fi ympäri vuorokauden. Hattulan terveysasema ottaa Omaolo-palvelun käyttöönsä myöhemmin, jolloin asiointi palvelun kautta onnistuu myös siellä.

– Päivystysapunumeroa on valmisteltu pitkään ja testattu nyt syksyn mittaan etsien toimivaa työnjakoa maakunnan eri yksiköiden kesken. Nyt palvelu on huolellisen valmistelun jälkeen valmis laajempaan käyttöön. Toivomme, että maakunnan asukkaat löytävät uuden numeron ja soittavat siihen harkitessaan hakeutumista päivystykseen, toivoo KHKS:n Päivystysklinikan ylilääkäri, akuuttilääketieteen professori Ari Palomäki.

Keskussairaalan Ensiavun nimi muuttuu Päivystykseksi

Päivystysapunumeron käyttöönoton yhteydessä luovutaan myös KHKS:n Päivystyspoliklinikan käyttämästä Ensiapu-nimestä. Jatkossa palvelusta käytetään yksinkertaisesti nimeä Päivystys.

– Ensiapu-nimi otettiin käyttöön vuonna 2007 Päivystysklinikan uuden rakennuksen valmistuessa, kun haluttiin korostaa sitä, että keskussairaalan päivystykseen tulee hakeutua vain akuuteissa tapauksissa. Päivystys-nimi on kuitenkin ollut käytössä yleisesti niin asiakkaiden kuin ammattilaistenkin puheessa, joten nimi on tarkoituksenmukaista muuttaa tässä yhteydessä Päivystykseksi, Palomäki toteaa.


Päivystyspalvelut Kanta-Hämeessä

Kanta-Hämeessä päivystyspalvelua järjestetään Kanta-Hämeen keskussairaalassa (ympäri vuorokauden) ja perusterveydenhuollon päivystystä Forssan sairaalassa (ympäri vuorokauden) sekä Riihimäen sairaalan Pulssi 77 -yksikössä (joka päivä klo 8-22). Maakunnan muissa terveyskeskuksissa päivystyspalveluja on tarjolla Hämeenlinnan terveyspalveluissa (klo 8.00-15.00), Janakkalan terveyskeskuksessa (klo 8.00-15.30) ja Hattulan terveyskeskuksessa (Terveystalo klo 8.00-16.00). Sosiaalipäivystyksestä Kanta-Hämeen alueella vastaa virka-ajan ulkopuolella Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystys (puh. 03 621 7100), virka-aikana kunnat järjestävät kiireelliset sosiaalipalvelut itse.