Palkittu kokemusasiantuntijakoulutus järjestetään jo toisen kerran

Satu Heinonen katsoo hymyillen kameraan. Kuva on otettu ulkona talvella.

Satu Heinonen oli yksi yli 60 hakijasta, joista 14 valittiin mukaan ensimmäiseen koulutukseen. Tänä vuonna koulutukseen pääsee 16 opiskelijaa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri järjestää yhteistyökumppaneidensa kanssa järjestyksessään toisen kokemusasiantuntijakoulutuksen. Kokemusasiantuntijalla tarkoitetaan koulutuksen käynyttä henkilöä, jolla on omakohtaista kokemusta mielenterveys- ja päihdeongelmista: joko niistä itse kärsivänä, niistä toipuneena, palveluita käyttäneenä, omaisena tai läheisenä.

– Kanta-Hämeessä ei ole ollut kokemusasiantuntijatoimintaa aktiivisesti aiemmin. Etenkin päihde- ja mielenterveystyössä koulutetun kokemusasiantuntijan rooli on kuunneltu ja toivottu, kertoo psykiatrian poliklinikan osastonhoitaja ja koulutuksesta vastaava Jalmiina Nummelin.

Kokemusasiantuntijakoulutus on tarkoitettu mielenterveys- ja päihdekuntoutujille sekä omaisille, joiden läheisellä on mielenterveys- tai päihdeongelmia. Kurssimuotoisen toiminnan tavoitteena on tukea mielenterveys- ja/tai päihdekuntoutujien ja omaisten voimavaroja ja arjessa selviytymistä.

Koulutuksesta löytyi arvostus omalle elämänkokemukselle

Hämeenlinnalainen Satu Heinonen hakeutui Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kokemusasiantuntijakoulutukseen etsittyään vastaavanlaisia koulutuksia ensin neljä vuotta Helsingistä ja Tampereelta.

– Tällaiset koulutukset ovat todella haluttuja ja kysyttyjä, ja joihinkin otetaan suoraan sisään ensimmäisenä ilmoittautuneet. Hain heti Hämeenlinnaan, kun mahdollisuus tuli ja pääsin lopulta haastattelun kautta mukaan, hän muistelee.

Koulutus on Heinosen osalta jo loppusuoralla, ja keväällä on käytävänä vielä muutamia ryhmätapaamisia ja luentoja. Ryhmätapaamisissa hän toimii opponoijana muille ja antaa palautetta. Heinonen suhtautuu kaikkeen kokemaansa hyvin kiitollisena.

– Koulutus sai pysähtymään oman elämänkokemuksen äärelle, ja aloin todella arvostaa sitä ihan eri tavalla.

Heinonen on politiikka-aktiivi, lasten ja nuorten erityisohjaaja, kahden lapsen omaishoitaja ja haluaa opiskella vielä sosionomiksi. Koulutuksesta hän on saanut paitsi välineitä luennoimiseen ja vaikuttamiseen, myös näkökulmaa toisten ihmisten kohtaamiseen.

– Koskaan ei voi tietää mitä toinen ihminen on kokenut ja arjen kohtaamisiin tarvitaan taitoja. Tämä koulutus valmistaa upeasti myös esiintymään, vetämään ryhmää, olemaan vertaistukena toiselle ja sanoittamaan tunteita silloin, kun toinen ei löydä sanoja.

Koulutukseen valitaan 16 opiskelijaa

Koulutus järjestetään Kanta-Hämeen keskussairaalan Ahvenisto-rakennuksessa Hämeenlinnassa ja kouluttajina ovat oman alansa asiantuntijat yhdessä kokemusasiantuntijan kanssa. Koulutus on koulutettaville maksuton sisältäen koulutusmateriaalin ja kahvit.

Koulutus alkaa elokuussa 2018 ja päättyy toukokuussa 2019, sisältäen 29 luentoa ja 16 ryhmätapaamista. Luennot järjestetään joka viikko, yleisimpiä loma-aikoja lukuun ottamatta, tiistaisin klo 12.30–15.30. Luennoilla käsitellään yleisimpiä psyykkisiä sairauksia ja häiriöitä, elämänhallintakeinoja sekä ns. ”PR- taitoja” ja niissä on aina mukana myös kokemusasiantuntijan puheenvuoro. Ryhmätapaamisissa koulutettavat työstävät omaa tarinaansa ryhmän ja ryhmänohjaajien avustuksella.

– Jokaisesta käsiteltävästä aiheesta luennoi aina sekä kokemusasiantuntija että ammattilainen. Oma henkilöstömme on lähtenyt upeasti mukaan kouluttamaan, ja luennoilla kuullaan muun muassa lääkärien, psykologien, toimintaterapeuttien, sosiaalityöntekijöiden ja sairaalapastorin puheenvuoroja, Nummelin luettelee.

Koulutukseen otetaan 16 opiskelijaa. Hakulomakkeet sekä tarkempi info löytyvät Kanta-Hämeen keskussairaalan internet-sivuilta: https://www.khshp.fi/palvelut/psykiatria/

Hakijat haastatellaan ryhmähaastatteluin ja hakuaika on 1.3–27.4.2018. Hakemukset lähetetään osoitteeseen: Kanta- Hämeen keskussairaala, Jalmiina Nummelin, Ahvenistontie 20, 13530 Hämeenlinna tai sähköpostilla [email protected]

 

Lisätietoja  

Jalmiina Nummelin, puh. 040 634 2700
Erja Forsman, puh. 040 682 2232
sähköpostilla [email protected]