Philipsin hengitysapuvälineissä on ilmennyt turvallisuusriski

Philips Respironicsilta saadun turvallisuustiedotteen mukaan sen valmistamissa CPAP-, 2PV- ja ASV-laitteissa sekä respiraattoreissa on ilmennyt maailmanlaajuinen äänenvaimennusmateriaaliin liittyvä laatuongelma, joka saattaa aiheuttaa käyttäjälle turvallisuusriskin.

Laatuongelman piiriin kuuluvia Philips Respironicsin hengitysapuvälineitä on Kanta-Hämeen keskussairaalan alueella käytössä noin 540 potilaalla. Keskussairaalasta annetaan kirjalliset toimintaohjeet laitteen käyttäjälle sen jälkeen, kun olemme saaneet laitevalmistajalta tarvittavia lisätietoja.

Hengitysapuvälineen käyttöä ei tule lopettaa itsenäisesti. Tämän hetkisen tiedon perusteella asiantuntijat arvioivat, että hengitysapuvälineen käytön lopettaminen on suurempi riski kuin käytön jatkaminen.

Potilaat voivat tarvittaessa olla yhteydessä Kanta-Hämeen keskussairaalan keuhkosairauksien poliklinikan takaisinsoittopalveluun (puh. 03 629 3025) tai Forssan sairaalan keuhkosairauksien poliklinikalle (puh. 03 4191 3002). Uusimmat tiedot päivitetään Kanta-Hämeen keskussairaalan verkkosivuille.

Kanta-Hämeen keskussairaalan käyttämistä laitteista ongelma koskee seuraavia laitteita:

  • uniapneapotilaiden hoidossa käytettyjä Philips Respironicsin CPAP- ja ASV-laitteita (DreamStation CPAP, REMStar SE Auto, DreamStation ASV, C-series ASV, SystemOne ASV4)
  • hengitysvajauksen hoitoon käytettyjä Philips Respironicsin kaksoispaineventilaattoreita (DreamStation ST, DreamStation AVAPS, C Series S/T, C Series AVAPS)
  • respiraattoreita (Trilogy 100, A-Series BiBAP A30).

Ongelma ei koske happirikastimia.

Haittoja epäpuhtauksista

Philips Respironics on ilmoittanut, että viallisissa laitteissa on käytetty äänenvaimennusmateriaalia, josta saattaa irrota hiukkasia tai haihtua yhdisteitä, jotka voivat päätyä laitteen ilmaletkun kautta käyttäjän hengitysteihin tai ruuansulatuskanavaan.

Philips Respironicsille raportoidut terveydelliset haitat ovat pääsääntöisesti olleet hengitysteiden ärsytysoireita, yskää, päänsärkyä, paineen tunnetta rinnassa tai nenän sivuontelotulehduksia. Tiedossa ei ole, millaisia mahdollisesti merkittäviä haittoja tai terveysriskejä voisi ilmetä lyhyellä tai pidemmällä aikavälillä.

Philips Respironics on ryhtynyt korjaaviin toimenpiteisiin, joista tiedotamme myöhemmin lisää. Tämän hetkisen tiedon valossa osa hengitysapuvälineistä tullaan korjaamaan ja osa vaihtamaan.