Potilastiedote Philipsin hengitysapuvälineissä ilmenneestä turvallisuusriskistä

Philips Respironicsin turvallisuustiedotteen mukaan sen valmistamissa CPAP-, 2PV- ja ASV-laitteissa sekä respiraattoreissa on ilmennyt maailmanlaajuinen äänenvaimennusmateriaaliin liittyvä laatuongelma, joka saattaa aiheuttaa käyttäjälle turvallisuusriskin. Tästä potilastiedotteesta löydät tarkempia tietoja ja toimintaohjeita asian suhteen.

Kanta-Hämeen keskussairaalan (jatkossa KHKS) käyttämistä laitteista ongelma koskee seuraavia laitteita:

  • uniapneapotilaiden hoidossa käytettyjä Philips Respironicsin CPAP- ja ASV-laitteita (DreamStation CPAP, REMStar SE Auto, DreamStation ASV, C-series ASV, SystemOne ASV4)
  • hengitysvajauksen hoitoon käytettyjä Philips Respironicsin kaksoispaineventilaattoreita (DreamStation ST, DreamStation AVAPS, C Series S/T, C Series AVAPS)
  • respiraattoreita (Trilogy 100, A-Series BiBAP A30).

KHKS:n alueella edellä mainittuja Philips Respironicsin hengitysapuvälineitä on käytössä noin 540 potilaalla. Ongelma ei koske happirikastimia.

Laitteen käyttäjiin otetaan KHKS:sta yhteyttä ja annetaan toimintaohjeet sen jälkeen, kun laitevalmistajalta saadaan lisätietoa.

Lue tämän tiedotteen lopussa olevat potilaan ohjeet huolellisesti ja ota tarvittaessa yhteyttä Kanta-Hämeen keskussairaalan keuhkosairauksien poliklinikalle soittamalla takaisinsoittopalveluun puh. 03 629 3025 tai Forssan sairaalan keuhkosairauksien poliklinikalle puh. 03 4191 3002.

Takaisinsoittopalvelu voi ruuhkautua, mutta soitamme takaisin mahdollisimman pian. Älä tule paikan päälle hengitysapuvälineesi kanssa, sillä emme valitettavasti pysty palvelemaan henkilökohtaisesti. Verkkosivuillemme (www.khshp.fi) päivitämme aina uusimmat tiedot ja toimintaohjeet.

Haittoja epäpuhtauksista

Philips Respironics on ilmoittanut, että edellä mainituissa laitteissa on käytetty äänenvaimennusmateriaalia, josta saattaa irrota hiukkasia tai haihtua yhdisteitä, jotka voivat päätyä laitteen ilmaletkun kautta käyttäjän hengitysteihin tai ruuansulatuskanavaan. Philips Respironicsille raportoidut terveydelliset haitat ovat pääsääntöisesti olleet ylähengitysteiden ärsytysoireita, yskää, päänsärkyä, paineen tunnetta rinnassa tai nenän sivuontelotulehduksia. Tiedossa ei ole, millaisia mahdollisesti merkittäviä haittoja tai terveysriskejä voisi ilmetä lyhyellä tai pidemmällä aikavälillä.

Philips on ryhtynyt korjaaviin toimenpiteisiin, joista tiedotamme myöhemmin lisää. Tämän hetkisen tiedon valossa osa hengitysapuvälineistä tullaan korjaamaan ja osa vaihtamaan.

Ohje potilaalle

Hengitysapuvälineen käyttöä ei tule lopettaa itsenäisesti. Hengitysapuvälineen käytön lopettaminen on suurempi riski kuin käytön jatkaminen.

Vialliset laitteet tullaan rekisteröimään Philipsille korjaavia toimenpiteitä varten keskitetysti KHKS:sta, joten potilaiden ei tarvitse tehdä tätä itse.

KHKS suosittelee Philips Respironicsin ja ERS:n (European Respiratory Society) ohjeiden pohjalta seuraavaa:

1. Philips Respironicsin hengitysapuvälinettä käyttävän potilaan ei tule oma-aloitteisesti lopettaa hengitysapuvälineen käyttöä.

Poikkeukset CPAP-laitehoidon käyttäjillä:

a) Mikäli sinulla on lieväasteinen ja -oireinen uniapnea etkä toimi erityistä vireyttä vaativassa ammatissa, voit halutessasi keskeyttää hoidon ja jäädä odottamaan korjaavia toimenpiteitä.

b) Mikäli sinulla ei ole uniapneaa vaan CPAP-hoidolla hoidetaan osittaista ylähengitysahtaumaa eli ylähengitysteiden virtausrajoitusta, voit halutessasi keskeyttää hoidon ja jäädä odottamaan korjaavia toimenpiteitä.

c) Mikäli sinulla on CPAP-hoito lieväoireiseen EDAC-taipumukseen (keuhkoputkien kasaanpainumistaipumus), voit halutessasi keskeyttää hoidon ja jäädä odottamaan korjaavia toimenpiteitä.

2. Jatka hengitysapuvälineen käyttöä, jos laitehoidon kanssa ei aiemmin ole ilmennyt hengitysteiden ärsytysoireita tai muita yllä mainittuja oireita.

3. Mikäli laitehoitoa käytettäessä esiintyy ärsytysoireita, ota yhteyttä edellä mainittuun neuvontanumeroon jatko-ohjeiden saamiseksi.

4. Ammattikuljettajien tai muissa erityistä vireyttä vaativissa ammateissa toimivien potilaiden ei tule keskeyttää laitehoitoa.

5. Odota tietoa korjaavista toimenpiteistä ja toimi myöhemmin saatujen ohjeiden mukaan. Seuraa verkkosivujamme.

Koska kyseessä on maailmanlaajuinen ongelma, joka koskettaa erittäin suurta laitemäärää ympäri maailmaa, korjaavat toimenpiteet voivat valitettavasti kestää kuukausia.