Potilasturvallisuusviikolla puhutaan lääketurvallisuudesta, käsihygieniasta ja kaatumisten ehkäisystä

Anne Kallava Kanta-Hämeen keskussairaalassa käsihygieniasta tiedottavan julisteen edessä.

Potilasturvallisuuskoordinaattori Anne Kallava tietää, että tiedon lisääminen esimerkiksi käsihygienian merkityksestä auttaa parantamaan sairaaloiden turvallisuutta potilaille.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä vietetään 16.–20. huhtikuuta jälleen Potilasturvallisuusviikkoa. Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin vuonna 2014 ja tänä vuonna keskitytään kolmeen ajankohtaiseen teemaan, eli lääketurvallisuuteen, käsihygieniaan ja kaatumisten ehkäisyyn.

– Tavoitteenamme on potilaan, omaisen ja myös henkilökunnan tietoisuuden lisääminen potilasturvallisuuteen liittyvissä asioissa. Yksi tärkeimmistä on lääketurvallisuus ja siihen potilaat ja omaiset voivat myös itse vaikuttaa monella tapaa. Kaatumisten aiheuttamista ongelmista meillä on tuoretta kokemusta jälleen kuluneelta talvelta ja käsihygienian parantaminen edelleen on avain infektioiden torjumiseen, muistuttaa KHSHP:n potilasturvallisuuskoordinaattori Anne Kallava.

Lääketurvallisuuteen liittyen kerrotaan, kuinka tärkeää on, että potilas itse tietää, mitä lääkkeitä hän käyttää. Keskussairaalan aulassa jaetaan muun muassa lääkekortteja ja opastetaan niiden täyttämisessä.

– Jaamme tietoa myös luontaislääkkeiden vaikutuksesta muuhun lääkitykseen ja hoitoon ja kerromme, miten lääkkeet pitää kotona hävittää. Kannattaa ottaa haltuun myös 10 vinkkiä siitä, miten itse voi vaikuttaa siihen, että hoito on turvallista ja kuinka huolehditaan käsihygieniasta. Kannustamme asiakkaitamme myös jättämään omia ideoitansa potilasturvallisuuden kehittämiseksi.

Potilasjärjestöt mukana esittelemässä toimintaansa

Esittelyt järjestetään Hämeenlinnassa keskussairaalan pääaulassa maanantaista perjantaihin kello 9–14. Riihimäen sairaalassa asiakkaat saavat opastusta käsihygieniassa ja kaatumisten ehkäisyssä maanantaista torstaihin klo 8–13.

Hämeenlinnassa mukana toimintaansa esittelemässä ovat myös kolme potilasjärjestöä eli Kanta-Hämeen hengitys (ti klo 9–12), Hämeenlinnan seudun omaishoitajat ja läheiset (koko viikko) sekä Kanta-Hämeen neuroyhdistys (ke klo 10–12).

Lisäksi potilasasiamiehet esittelevät omaa toimintaansa ja henkilöstölle toteutetaan viikon kuluessa tiedotuskampanja painehaavojen ehkäisemisestä. Hämeen ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijat ovat osallistuneet potilasturvallisuusviikon suunnitteluun ja ovat mukana myös toteutuksessa koko viikon ajan. Tapahtumasta tehdään myös opinnäytetyö.