Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto voi koskea myös Kanta-Hämeen keskussairaalan potilaita

Psykoterapiakeskus Vastaamo on joutunut tietomurron ja kiristyksen uhriksi. Tuntematon vihamielinen osapuoli on ollut yhteydessä Psykoterapiakeskus Vastaamoon ja on kertonut saaneensa haltuun yhtiön asiakkaiden luottamuksellisia tietoja. Luottamuksellisia potilastietoja on myös jo julkaistu verkossa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on hankkinut ostopalveluna psykoterapiapalveluja Vastaamolta ainakin vuodesta 2017 lähtien psykiatrian poliklinikan potilaille. Vastaamon mukaan vuotaneet tiedot koskevat asiakkuuksia ennen marraskuuta 2018.

Vastaamo on kertonut informoineensa asiakkaitaan tietomurrosta sähköpostitse. Kanta-Hämeen keskussairaalan psykiatrian potilaita, joille on hankittu tietomurtoa koskevana ajankohtana psykoterapiapalveluja Vastaamosta, selvitetään myös Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä ja heihin tullaan olemaan yhteydessä henkilökohtaisesti mahdollisimman pian. Alustavan tiedon mukaan kymmenkunta keskussairaalan aikuispsykiatrian potilasta on saattanut joutua tietomurron uhriksi.

Sairaanhoitopiiri tekee asiasta tietoturvaloukkausilmoituksen tietosuojavaltuutetun toimistoon perjantain kuluessa. Tarvittaessa KHSHP:n potilasasiamies (puh. 03 629 5206) auttaa tarvittavien toimenpiteiden teossa rikoksen uhreiksi joutuneita potilaita.

Jos potilaamme tietävät jo joutuneensa tietovuodon uhriksi, KHSHP suosittelee seuraavia yleisiä identiteettivarkauksien yhteydessä tehtäviä toimenpiteitä:

• Tee tarvittaessa luottokielto Asiakastieto Oy:lle ja Bisnode Oy:lle (maksullinen)
• Varmista osoitetietojesi oikeellisuus Väestörekisterikeskukselta, maistraatilta ja Postilta sekä oikaise tarvittaessa osoitetietosi.
• Mikäli identiteettivarkauden riski on kohdallasi korkea, voit tehdä tietojenluovutuskiellon Väestörekisterikeskukseen, maistraattiin ja Trafiin.
• Kerää todisteita (esimerkiksi tilausvahvistukset), ota tarvittaessa yhteyttä poliisiin ja tee rikosilmoitus.