Puhelinsoitto aina ennen päivystykseen lähtöä

Päivystysklinikkamme pyytää väestöä muistamaan erityisesti joulun ja uudenvaihteen pyhinä seuraavaa:

– Kriittisesti sairaat potilaat hoidetaan aina Kanta-Hämeen keskussairaalan Päivystysklinikassa. Koronapandemia on ajoittain ruuhkauttanut päivystyksen, mutta siitä huolimatta Päivystysklinikan johto korostaa, että kriittisesti sairaat ja akuutit vammapotilaat hoidetaan kaikissa olosuhteissa. Tällaisia ovat potilaat, joilla on esimerkiksi äkillistä rintakipua tai voimakasta hengenahdistusta. Samoin akuutit halvausoireet ja vakavat tapaturmat edellyttävät välitöntä arviota päivystyksessä. Tällöin otetaan aina yhteyttä puhelimitse hätänumeroon 112. Vakavassa tilanteessa päivystykseen lähtöä ei saa lykätä pyhien jälkeen.

– Sen sijaan päivystyksessä ei voida hoitaa kiinni olevien terveyskeskusten ns. puolikiireellistä toimintaa. Lievillä oireilla ei tarvitse ottaa yhteyttä päivystykseen, vaan tällöin on parasta seurata oireita kotona ja välttää ylimääräisiä kontakteja. Seuraavana arkipäivänä voi ottaa tarvittaessa yhteyden omaan työterveyshuoltoon tai terveyskeskukseen. Mikäli oireet sopivat koronainfektioon ja oireena on esim. hengenahdistus, suositellaan soittamaan päivystysapunumeroon 116 117, jossa arvioidaan päivystyskäynnin tarve. Myös muissa tilanteessa, kun pohditaan päivystykseen lähtöä, on syytä soittaa päivystysapunumeroon.

– Päivystyksessä ei pystytä vastaamaan koronarokotuksiin, -todistuksiin tai lieviin oireisiin liittyviin kysymyksiin!

– Kanta-Hämeen keskussairaala varautuu huonontuneeseen pandemiatilanteeseen ja omikron-variantin nopeaan leviämiseen. Päivystyksen infektiokohortin, jossa koronapotilaat ja -epäilyt hoidetaan, kokoa suurennettiin kuluneella viikolla. Päivystyksessä käy nyt päivittäin useita koronapositiivia potilaita. Vaikka henkilökuntamäärää on lisätty selvästi epidemian vuoksi, odotusajat voivat venyä ajoittain pitkiksi. Infektiokohortin rajallisten tilojen vuoksi joudutaan ohjaamaan potilaita odottamaan omassa autossaan tai lämmitetyssä päivystysteltassa.

– Päivystyksessä ei ole terveyskeskusten tai työterveyshuollon korvaavaa koronatestausta viikonloppuisin. Kotitesti on hyvä vaihtoehto, jonka tuloksen saa heti. On kuitenkin muistettava, että oireisena tulee pysyä kotona, vaikka testi olisikin negatiivinen. Jos testi osoittautuu positiiviseksi, se tulee varmistaa virallisella testillä. Sitä ei kuitenkaan tarvitse tehdä viikonloppuna tai pyhinä.

Päivystyksen henkilökunta toivottaa kaikille hyvää ja rauhallista joulua!