Rajoitamme vierailuja ja kiireetöntä hoitoa

Kanta-Hämeen keskussairaalan yksiköissä rajoitetaan asiakkaiden vierailuja maanantaista 16. maaliskuuta lähtien koronavirusepidemian vuoksi. Myös kiireetöntä (elektiivistä) vastaanottotoimintaa aletaan hallitusti ajaa alas, kun sairaalat varautuvat hoitamaan kiireellisiä COVID-19-potilaita.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa ei ole ollut määriteltyjä vierailuaikoja, sillä potilaiden läheisten läsnäolo on arvokasta sekä potilaalle että meille – se on myös parantavaa. Kuitenkin poikkeustilanteessa ohjeistamme sairaalassa asioivia toistaiseksi seuraavalla tavalla:

– Tarpeetonta vierailua on syytä kaiken kaikkiaan välttää epidemiavaiheen ajan ja rajoittaa vierailijoihin vain lähimmät omaiset.
– COVID-19-positiivisia potilaita hoitavilla osastoilla ei sallita vierailuja. Poikkeuksena on lastentautien osasto, jolloin asiasta sovitaan erikseen osaston henkilökunnan kanssa. Inhimillistä syistä yksilökohtaista harkintaa käytetään.
– Ylähengitysoireisia vierailijoita ei oteta vastaan osastoilla ja heidän toivotaan jäävän pois myös muista sairaalan yleisistä tiloista kuten kahviosta tai poliklinikoilta (yskivät, kipeät ihmiset).
– Asiakkaat, joilla on lähikontakti sairastuneeseen tai karanteenissa olevaan henkilöön, tai on palannut 14 vrk sisään ulkomaanmatkalta, pyydetään oireettomanakin välttämään vierailuja sairaalaan.
– Ikäihmisten (> 70-vuotiaat ja monisairaat) vierailijoita kehotetaan pitämään yhteyttä ensi sijassa puhelimitse vierailuiden sijasta.
– Ylähengitystieoireista (kurkkukipu, flunssa, kuume, yskä) kärsivien ajanvarauspoliklinikalle tai toimenpiteeseen tulevien asiakkaiden ja heidän saattajien pyydetään ottamaan yhteyttä yksikköön ajan siirtämiseksi tai hoidon kiireellisyyden arvioimiseksi.
– Päivystyspotilaat tulevat normaalisti päivystykseen – nyt myös päivystyslähetteellä perusterveydenhuollosta tulevat lapsipotilaat arkisin. Yskivät potilaat ja saattajat ohjataan ottamaan suumaski ja istumaan erillään muista potilaista.

Elektiivisen toiminnan hallittu alasajo

Toistaiseksi Kanta-Hämeen keskussairaalassa ei ole hoidossa vielä yhtään COVID-19-potilasta. Altistumisriskin vähentämiseksi ja tulevaan tilanteeseen ja tehohoitokapasiteetin lisäämisen tarpeeseen varaudutaan siirtämällä toimintaa etävastaanotoiksi ja vastaanottoaikoja siirtämällä maanantaista 16. maaliskuuta alkaen.

Maanantaista 23. maaliskuuta lähtien poliklinikoille ja toimenpiteisiin kutsutaan vain sellaiset potilaat, joiden ajanvarauksen siirto huonontaisi sairauden ennustetta tai vaikeuttasi hoitoa pitkäaikaisesti. Niin sanotut ykköskiireelliset ja kriittiset potilaat (esim. syöpäpotilaat ja syöpäepäilyt) hoidetaan edelleen. 23. maaliskuuta alkaen käytössä on enää neljä leikkaussalia 13:sta ja leikkaustoiminta keskittyy päivystys- ja kriittiseen kiireelliseen leikkaustoimintaan. Osa leikkaussaleista eristetään ja varustellaan tehopaikoiksi epidemiapotilaiden varalta.

Riihimäen sairaalan erikoissairaanhoidon poliklinikkatoimintaa ajetaan myös asteittain alas. Forssan sairaalassa erikoissairaanhoidon toiminta jatkuu normaalisti kuluvan viikon ajan, mutta ensi viikolla sitä aletaan ajaa alas muuten kuin kriittisen toiminnan osalta.