Riihimäen ja Forssan sairaaloiden toiminta koronavirusepidemian aikana

Riihimäen yksikkö kuvattuna ulkoapäin. Kuva on nettikoossa

Perusterveyden huollon toiminta ja Pulssi77-päivystys jatkaa toimintaansa Riihimäen sairaalassa myös koronaepidemian aikana. Myös osa erikoissairaanhoidon palveluista jatkaa niin kauan kuin mahdollista.

Uutisointi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin päätöksestä ajaa alas kiireetöntä vastaanottotoimintaa ja keskittää koronavirusepidemian alla resursseja Hämeenlinnan Ahvenistolle on herättänyt paljon kysymyksiä ja virheellisiä tulkintoja siitä, että terveydenhuollon toiminta Forssan ja Riihimäen sairaaloissa lakkaisi jopa kokonaan.

– Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa. Päätöksemme koskee vain Kanta-Hämeen keskussairaalan tuottamia erikoissairaanhoidon palveluja Forssassa ja Riihimäellä. Molemmissa sairaaloissa on myös laajaa seudullisten kuntayhtymien perusterveydenhuollon palvelutuotantoa, joka luonnollisesti jatkaa toimintaansa. Forssassa on myös hyvinvointikuntayhtymän omaa erikoissairaanhoidon palvelutuotantoa, muistuttaa KHSHP:n johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Molemmissa sairaaloissa toimivat myös päivystykset. Riihimäellä Pulssi77 palvelee illalla kello 22:een saakka ja Forssassa pyörii ympärivuorokautinen päivystys. Kiireetöntä toimintaa ajetaan alas kuitenkin myös FSHKY:n oman toiminnan osalta.

– Paljon tehdään nyt etänä ja kiireettömät kontrollit ja toimenpiteet siirretään. Ne potilaat hoidetaan, joiden sairaus pahenisi vastaanoton siirtämisestä, kertoo FSHKY:n johtaja Katariina Korhonen.

Kiireetöntä vastaanottotoimintaa joudutaan ajamaan yhtä lailla alas myös Hämeenlinnassa, kun COVID-19-potilaiden hoito keskitetään Hämeenlinnaan. Riihimäen sairaalassa on päätetty jatkaa Kanta-Hämeen keskussairaalan erikoissairaanhoidon toimintaa niin pitkään kuin tilanne sen sallii päiväsairaalan sekä keuhkosairauksien, fysioterapian ja reumatautien poliklinikoilla, mutta näidenkin toiminnan alas ajoon varaudutaan.

– Toimintaa on suunniteltu hyvässä yhteistyössä Kanta-Hämeen keskussairaalan kanssa. Riihimäen ja Forssan sairaaloilla on epidemiatilanteessa erittäin tärkeä rooli hoitaa perusterveydenhuollon osastotoimintaa laajennetusti, kun koronapotilaiden hoito keskitetään Hämeenlinnaan, sanoo RSTKY:n johtajaylilääkäri Olli Huuskonen.

Potilaiden ei siis tule ihmetellä, jos Riihimäen tai Forssan sairaaloiden poliklinikkavastaanotoille tulee tekstiviestimuistutuksia tai aikaa ei ole peruttu. Kaikista siirtyneistä ajoista tiedotetaan asiakkaita puhelimitse, kirjeellä tai tekstiviestitse. Jos aikaa ei ole peruttu, se on voimassa edelleen.