Riihimäen yksikössä vietetään 15.5. Ihopäivää – Sata ensimmäistä saa ilmaisen ihon tarkastuksen

Keskiviikkona 15.5. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin Riihimäen yksikön ihotautien poliklinikalla järjestetään Ihopäivä, jossa sadalla ensimmäisellä on mahdollisuus tarkistuttaa ihonsa ilmaiseksi ihotautilääkärillä. Tutkimukseen pääsee vuoronumerolla, joiden jakaminen aloitetaan klo 8.00 aamulla.

Ihotautien erikoislääkärit tutkivat vastaanotettavan ihon ja ohjaavat tarvittaessa jatkotoimenpiteisiin. Henkilökunta toivoo, että tarkastukseen tullessa pukeudutaan helposti riisuttavaan vaatetukseen.

Ihopäivän avulla halutaan tarjota matalan kynnyksen mahdollisuus ihomuunnosten tutkimukseen. Tapahtumassa jaetaan myös tietoa auringolta suojautumisesta, ihomuutoksista ja Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen toiminnasta.

 

Euromelanooma hyvällä asialla jo 20 vuotta

Ihopäivä järjestetään yhteistyössä Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen kanssa ja se on osa jokakeväistä Euromelanooma-kampanjaa. Euromelanooma on eurooppalainen ihotautilääkärien organisoima kampanja, jossa tavoitteena on ennaltaehkäistä ihosyöpien syntymistä ja edistää niiden varhaista diagnosointia.

Vuonna 1999 perustettuun kampanjaan osallistuu vuosittain yli 30 maata. Euromelanooma-sivuston mukaan yli 450 000 henkilöä on saanut kampanjan kautta ilmaisen ihotarkastuksen.

Kampanjan kansalliset yhteistyökumppanit Suomessa ovat Avainapteekit, Bristol-Myers Squibb, Docrates Syöpäsairaala, Allergia- ja astmaliitto, Iholiitto, Suomen Privaattidermatologit Ry, La Roche-Posay, ACO, EADV, Suomen Ihotautilääkäriyhdistys ja Syöpäjärjestöt.

 

Ihosyövän varhainen tunnistaminen on tärkeää

Ihosyöpä syntyy, kun ihokudoksen terveet ja hyvänlaatuiset solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi.

Koska auringon ultraviolettisäteily on suurin yksittäinen ihosyövän aiheuttaja, ihosyövän syntymistä voi osittain ehkäistä omalla toiminnallaan. UV-säteilyltä voi suojautua vaatetuksella, auringon suoran altistumisen välttämisellä ja aurinkovoiteiden avulla.

Ihosyövän voi havaita usein silmin ja tästä syystä omaa ihoa tarkkailu on tärkeää. Löytäessään mahdollisen ihomuutoksen kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Varmuus syövästä saadaan kudosnäytteellä.

 

Lisätietoja ihopäivä-tapahtumasta:

Satu Oravala
Apulaisosastonhoitaja
puh. +358 3629 3963

Kanta-Hämeen keskussairaalan Riihimäen yksikön Ihotautien poliklinikka
Kontiontie 77, 11120 Riihimäki
Käynti pääovesta, Ihotautien poliklinikka oikealla.