Sairaanhoitajia juhlitaan perjantaina 12.5

Satu Lukkala työssään erilaisten hoitoon liittyvien laitteiden keskellä.

Kanta-Hämeen keskussairaalan teho- ja sydänvalvonnassa työskentelevä Satu Lukkala pitää kärsivällisyyttä ja empaattisuutta hyvän sairaanhoitajan tärkeimpinä luonteenpiirteinä.

Perjantaina 12. toukokuuta vietetään kansainvälistä sairaanhoitajan päivää. Yksi arvokkaan työn tekijöistä on kantahämäläinen Satu Lukkala, joka työskentelee Hämeenlinnassa teho- ja sydänvalvonnassa. Osastolla on töissä vajaa 40 sairaanhoitajaa, ja töitä tehdään kellon ympäri.

– Meitä on täällä ihan kaikenlaisia ja kaikenikäisiä. Viime vuosina työyhteisömme on hieman nuorentunut ja sinä aikana kun olen talossa ollut, miehiäkin on ollut täällä hoitajina aina yksi tai kaksi. Kaikki hyviä tyyppejä, Lukkala kertoo.

1991 sairaanhoitajaksi valmistunut nainen iloitsee tänä päivänä tasa-arvoisemmasta työympäristöstä.

– Ennen sijaisuuksia tekevien ja toimissaan työskentelevien hoitajien välillä oli kuilu, jota ei onneksi enää ole. Sijaiset muun muassa pääsevät koulutuksiin ja saavat työvuoroja vaihdettua siinä missä vakinaisetkin. Itsekin tein ennen vakinaistamista 10 vuotta sijaisuuksia, Lukkala muistelee.

Hän tutustui opiskeluaikana keskussairaalan eri vuodeosastoihin, mutta sydän- ja tehovalvonta tuntui kaikkein omimmalta.

– Akuuttihoidossa on paljon muuttuvia tilanteita ja erilaisia työpäiviä. Vaikka sydänvalvonta ja teho ovat yhdessä, ne ovat kaksi erilaista ympäristöä ja niiden välillä on mielekästä kiertää. Täällä on myös hyvä moniammatillinen tiimi, jonka kanssa yhteistyö sujuu. Vaihtuvien työtehtävien kautta aukeaa aina uusia näkökulmia.

Hyvällä sairaanhoitajalla on oltava tiettyjä luonteenpiirteitä.

– No ehkä tärkeimpiä ovat kärsivällisyys ja empaattisuus. Lisäksi pitää olla ystävällinen ja osata työskennellä paitsi potilaiden ja työkavereiden, myös omaisten kanssa. Omaisia on täällä aina paljon ja he ovat usein meidän potilaita puheliaampia, Lukkala sanoo.

Tiettyjen luonteenpiirteiden lisäksi myös tietyistä taidoista on etua.

– Sairaanhoitajalla on hyvä olla kädentaitoja ja tietoteknisiä taitoja. Käsittelemme työssämme paljon koneita, joita päivitetään ja uusitaan jatkuvasti. Jos käyttökoulutukset ovat hankalaan aikaan, uudet asiat täytyy opiskella itse.

Koska sait viimeksi kiitoksen?

– Se taisi olla viime viikolla, kollegalta. Potilailta ja omaisiltakin niitä kyllä tulee. Ja vaikkei suoraan tulisikaan, kiitollisuuden täällä voi aistia, Lukkala kertoo.

Fakta:

12.5 – Kansainvälinen sairaanhoitajan päivä

Sairaanhoitajan päivä on Kansainvälisen sairaanhoitajaliitto ICN:n perinne, jota on juhlittu jo vuodesta 1965. Toukokuun 12. päivä vakiintui juhlapäiväksi vuonna 1972. Florence Nightingale, jota pidetään sairaanhoitajien koulutuksen uudistajana ja hoitajien ammatillisen aseman pioneerina, syntyi samana päivänä Firenzessä vuonna 1820.

Sairaanhoitajan päivän kampanjointi näkyy työpaikoilla, sosiaalisessa mediassa ja ammattijärjestöjen verkkosivuilla.