Suosituksen mukainen kasvomaskijakelu vähävaraisille ja haavoittuvimmassa asemassa oleville Kanta-Hämeessä

Valtioneuvosto linjasi tiedotustilaisuudessaan torstaina 13. elokuuta suosituksen kasvomaskien käytöstä niiden sairaanhoitopiirien alueilla, joissa on viimeisen kahden viikon aikana havaittu COVID-19-tartuntoja. Kanta-Häme kuuluu nykyisen infektiotilanteen perusteella suosituksen piiriin.

Kasvomaskeja suositellaan käytettäviksi joukkoliikenteessä, meno- ja paluumatkalla koronavirustesteihin sekä riskialueilta palatessa ja karanteeniaikana, jos liikkumiseen on välttämätön syy. Joukkoliikennesuositus koskee tilanteita, joissa turvavälejä ei voida pitää. Suositus ei koske työpaikkoja, kouluja, päiväkoteja tai julkisia tiloja, joissa etäisyyden pitäminen on mahdollista. Myöskään alle 15-vuotiaille maskin käyttöä ei suositella.

Pääasiassa maskit tulee hankkia itse, mutta valtiovarainministeriö suosittelee, että kunnissa kangasmaskeja jaetaan maksutta kaikista haavoittuvimmassa asemassa oleville.

Maskijakelu kuntien palvelupisteistä

Kanta-Hämeessä maakunnallinen pandemiaryhmä päätti perustaa työryhmän linjaamaan maskijakelua heti torstaina 13. elokuuta. Perjantaina 14. elokuuta pidetyssä työryhmän kokouksessa maskijakelun perusperiaatteet linjattiin seuraavasti:

• Kukin kunta käynnistää mahdollisimman pian maskien jaon palvelupisteidensä yhteyteen. Jakopisteitä, käytäntöjä ja logistiikkaa lähdetään rakentamaan välittömästi ja tavoitteena on, että koko verkosto on valmiina viimeistään syyskuun alkuun mennessä.
• Maakunnallisesti pyritään hankkimaan jaettavaksi kestokäyttöisiä kangasmaskeja, joita jaetaan kuittausta vastaan neljän kappaleen erissä.
• Jos kangasmaskeja ei alkuvaiheessa saada hankittua riittävästi, jakelua täydennetään kertakäyttöisillä maskeilla, joita jaetaan 10 kappaleen erissä vastaavalla tavalla.
• Kunnat järjestävät kangasmaskien jakelun omaishoitajiksi rekisteröityneille henkilöille ensi tilassa omien kanaviensa kautta.
• Kuntien palvelupisteiden lisäksi ruuhkaisimmille joukkoliikennelinjoille pyritään järjestämään kertakäyttömaskien jakelu jo viikon 34 alkupuolella.
• Maskeja jaettaessa ei tarkasteta henkilön varallisuustietoja tai kotikuntaa.

Maskien jakeluverkostosta ja tarkemmista käytännöistä tullaan tiedottamaan tarkemmin viikolla 34. Olennaista on pyrkiä välttämään jakelupisteiden ruuhkautumista infektioriskin välttämiseksi.

– Tässä on ryhdytty niin ripeästi töihin maskijakelun järjestämiseksi kuin on mahdollista. Toivomme ymmärrystä maakunnan väestöltä sitä kohtaan, että etukäteen kunnilla ei ollut tietoa suosituksen mukaisesta vastuusta maskijakelun suhteen. Maskien saatavuus ei edelleenkään ole paras mahdollinen ja vetoamme väestöön sen osalta, että kuntien järjestämään jakeluun turvautuisivat ainoastaan ne ryhmät, joille tuki on välttämätöntä, toteaa maakunnallisen pandemiaryhmän puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä.