Synnytysvuodeosaston ruokailun valinnanvapauskokeilusta erinomaista palautetta

Pilotin laajentamista muille osastoille pohditaan seurantajakson jälkeen. Kokonaisarvosana KHSHP:n ruoan laadulle nykyisellään on hyvä.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ravintopalvelut on saanut valmiiksi vuosittaisen tyytyväisyyskyselynsä keskussairaalan ja Riihimäen sairaalan asiakkaille. Kysely toteutettiin toukokuussa kaikille sairaaloiden osastojen potilaille yhtenä tutkimuspäivänä.

Vastauksia saatiin 157 kappaletta, joilla vastausprosentiksi muodostui 64. Kysymykset koskivat edellisvuosien tapaan osastoilla ruokailleiden potilaiden ruokahalua, toiveita, annoskokoja sekä ruoan makua ja lämpötilaa. Arviointiasteikko oli kiitettävä 4, hyvä 3, tyydyttävä 2 ja välttävä 1.

Kokonaisarvosanaksi muodostui 2,91 eli hyvä. Nousua keskiarvoisessa tyytyväisyydessä viime vuoteen nähden oli 2,5 prosenttia. Tänä vuonna erityisesti ruuan lämpötila sai hyviä arvioita ja ruoan maku arvioitiin 4,5 prosenttia paremmaksi kuin vuonna 2016.

– Salaattivalikoima ja aterioiden ulkonäkö saivat hieman yleistä keskiarvoa alhaisemman tuloksen, joten niihin on syytä kiinnittää huomiota. Kokonaisuutena voimme olla ihan tyytyväisiä asiakkaiden antamien arvioiden pohjalta. Vertailuissa muiden sairaanhoitopiirien välillä olemme keskiarvotasoa, pohtii ravitsemispäällikkö Tuula Vihersaari.

Pilotointia uutta sairaalaa silmällä pitäen

Eurooppalaisissa sairaaloissa on yleistä, että potilas saa itse valita, mitä ruokaa lautaselleen saa. Keskussairaalan synnytysvuodeosastolla pilotoidaan parhaillaan noutopöytää, josta vastasynnyttäneet äidit ja myös perhehuoneissa yöpyvät isät voivat noutaa ruokaa ja aterioida omaan tahtiinsa.

– Valinnanvapaus myös ruuan suhteen on sitä paljon puhuttua asiakkuutta. Meillä ajatus kokeilusta syntyi, kun suunnittelimme tulevan Kantasairaalan toimintaa asiakkaiden tarpeiden pohjalta, Vihersaari kertoo.

Ensimmäinen palaute perheiltä on ollut suorastaan ylistävää, vaikka ruokaa ei ainakaan toistaiseksi saa valita useampien eri vaihtoehtojen joukosta.

– Päätimme toteuttaa tämän pilotin näin, koska aikaisempien kyselyjen pohjalta yli 90 prosenttia vastaajista totesi, ettei kaipaa muita vaihtoehtoja kuin mitä ruokalistalla on. Tässä buffa-mallissa valinnanvapaus toteutuu sen mukaan, että ruokailija voi valita sopivan kokoisen annoksen ja ruokailuajan omien tarpeidensa mukaan.

Ravitsemispäällikkö Vihersaari muistuttaa, että pilotti on onnistunut sairaalahuoltajien ja osastolla työskentelevien sekä ruoan valmistuksesta vastaavan Tekme Oy:n hyvän yhteistyön ansiosta. Noutopöytämalli ei voi koskaan täysin korvata valmiita, tarjottimilla vuoteeseen tuotuja annoksia. Joillekin osastoille käytäntö ei sovi lainkaan.

– Synnytysvuodeosastollakin luonnollisesti sektiolla synnyttäneet äidit saavat ruoan tarjoiltuna. Ja totta kai muutkin, jotka eivät pysty operaatioiden jäljiltä liikkumaan. Pohdimme palautteen perusteella yhdessä henkilöstön kanssa mahdollisuuksia laajentaa tätä käytäntöä muillekin osastoille. Tämäntyyppinen valinnanvapaus saattaa pienentää myös hävikkiä, Vihersaari miettii.