Tukisukkien käytöllä voit säästää jopa tuhat euroa kuussa

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on laadittu alaraajaturvotuksen estohoidon koulutuspaketti. Kuvassa ihotautien sairaanhoitaja Tiia Helén (vas), lääkäri Katja Vähävihu ja sairaanhoitaja Laura Salmi.

Kanta-Hämeen keskussairaalan ihotautipoliklinikalla on laadittu kattava alaraajaturvotuksen estohoidon koulutuspaketti. Kuvassa ihotautien sairaanhoitaja Tiia Helén (vas), ylilääkäri Katja Vähävihu ja sairaanhoitaja Laura Salmi.

Jalka- ja säärihaavat ovat yhä yleisempiä vaivoja ikääntyville ihmisille, ja niiden hoito on vaivalloista sekä kallista niin potilaalle kuin yhteiskunnallekin. Yhden kroonisen säärihaavan hoitamisesta saattaa aiheutua 10 000 euron hintalappu. Potilaalle itselleen haavanhoito voi helposti maksaa jopa 500–1000 euroa kuukaudessa, sillä hoitotarvikkeet eivät kartuta lääkekustannuksien omavastuuosuutta.

Lääkinnällisten tukisukkien ja -sidosten oikeaoppinen käyttö kuitenkin ehkäisisi ison osan tuskallisista säärihaavoista.

– Jopa 70 prosenttia kroonisista alaraajahaavoista johtuu turvotuksesta. Sen yleisin syy on laskimoiden vajaatoiminta. Jos ihmiset käyttäisivät turvotuksen estohoitoa ennen ihovaurioiden syntyä, suuri osa laskimopohjaisista haavoista voitaisiin ennaltaehkäistä, kertoo iho- ja allergiapoliklinikan ylilääkäri Katja Vähävihu Kanta-Hämeen keskussairaalasta.

Keskussairaalassa on laadittu kattava koulutus- ja valistuspaketti alaraajaturvotuksen ehkäisystä, josta sekä ammattilaiset että tavalliset kansalaiset voivat hyötyä merkittävästi. Iho- ja allergiapoliklinikan hoitajat ovat kiertäneet maakunnan terveyskeskuksissa ja vanhustenhuollon ammattilaisten parissa iskostamassa varhaisen turvotukseneston tärkeyttä mieliin.

– Niiden ihmisten, joiden jalat turpoavat iltaa kohti ja tavallisesta sukasta jää illalla jalkaan selvä painauma, kertoo se alaraajaturvotuksen alkamisesta. Muita ensioireita ovat alaraajojen hoitoon reagoimaton ihottuma, ihon värimuutokset ja hitaasti paranevat haavaumat, iho- ja allergiapoliklinikan sairaanhoitaja Tiia Helen sanoo.

– Pitkäkestoinen turvotus vaurioittaa ihoa hiljalleen sisältäpäin ja tekee palautumatonta kudostuhoa, ylilääkäri Vähävihu sanoo.

Pukemiseenkin on apuvälineitä

Iho- ja allergiapoliklinikan sairaanhoitaja Laura Salmen mukaan alkuun lääkinnälliset tukisukat voivat tuntua tiukoilta, hankalilta ja epämiellyttäviltä saada jalkaan, mutta niiden pukemiseenkin on kehitetty apuvälineitä.

– Lääkinnällisten tukisukkien käyttöön tottuu nopeasti, ja käyttö todella kannattaa. Viipymättä aloitettu alaraajaturvotuksen hoito ehkäisee haavojen syntyä ja auttaa jo syntyneitä haavoja paranemaan nopeammin. Ilman hoitoa pienikin haava kasvaa nopeastikin suureksi.

Jos jalka on jo pahasti turvonnut, turvotus pitää ensin laskea vähäelastisilla tukisidoksilla ja hankkia vasta sitten oikeankokoiset lääkinnälliset tukisukat. Turvonnut jalka pitää sitoa aina vähintään kahdella vähäelastisella tukisidoksella. Jos sidonta ei onnistu heti aamusta, sidosta voi pitää yötä päivää. Osa hoidosta menee hukkaan ja tulos kärsii, jos jalat ovat muutamankin tunnin päivässä vailla puristusta.

Vähävihun mukaan tavoitteena on, että turvotuksesta johtuvat krooniset alaraajahaavat ja haavojen paranemisajat vähenisivät Kanta-Hämeessä vähintään puoleen. Vuoden vaihteen tienoilla keskussairaala kampanjoi digitaalisissa kanavissa, jotta tietoa saataisiin leviämään.

– Kannattaa ehdottomasti tutustua verkkosivuillamme olevaan materiaaliin, voit tehdä sillä ison palveluksen itsellesi tai läheisellesi, Vähävihu vinkkaa.