Ulkomaanmatkailu ennen tutkimus- tai hoitokäyntiä

Koronatilanteen vuoksi suosittelemme välttämään ulkomaanmatkailua.

Tietyistä maista palaaville THL suosittaa 14 vuorokauden mittaista omaehtoista karanteenia. Päivitetty lista löytyy THL sivuilta. Jos karanteenisuositus koskee sinua ja tulet tutkimuksiin tai hoitoon omaehtoisen karanteenin aikana, ota huomioon seuraavat asiat:

  • Jos olet tulossa leikkaukseen: Toimenpidettä voidaan joutua siirtämään omaehtoisen karanteenin vuoksi. Jos suositus omaehtoisesta karanteenista koskee sinua (tai epäilet sen koskevan), ota yhteyttä kutsukirjeessä mainittuun tahoon.
  • Jos olet tulossa muulle vastaanottokäynnille (esim. poliklinikkakäynti, tähystys, pientoimenpide, ym.)
  • Jos sinulla on hengitystieinfektioon viittaavia oireita (kuten kuume, yskä, kurkkukipu) ota yhteyttä vastaanottavaan yksikköön ja sovi menettelystä. Pääsääntöisesti käyntiä siirretään. Käynti voidaan joissain tapauksissa muuttaa etävastaanotoksi.
  • Jos sinulla ei ole hengitystieinfektioon viittaavia oireita, voit yleensä tulla vastaanotolle, mutta tiedustelu etukäteen puhelimitse, onko käynti mahdollinen, etenkin jos epäilet että yksikössä hoidetaan erityisesti riskiryhmään kuuluvia, kuten erityisen iäkkäitä, immuunivajaus- tai syöpäpotilaita. Käytä tullessasi suu-nenäsuojainta (maski), jos se on mahdollista. Käytä suojainta jo matkustaessasi vastaanotolle. Kun saavut vastaanotolle, kerro henkilökunnalle ulkomaanmatkastasi. Vältä muuta liikkumista sairaalan tiloissa.
  • Jos olet tulossa päivystykseen: Käytä päivystysvastaanotolle tullessa suu-nenäsuojainta (maski), jos se on mahdollista. Ilmoita tullessasi ulkomaanmatkastasi.

Jos sinulla on hengitystieinfektioon viittaavia oireita, jotka eivät vaadi välitöntä arviota, voit tehdä oirearvion osoitteessa omaolo.fi ja ensisijaisesti ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi. Virka-ajan ulkopuolella voit ottaa yhteyttä päivystykseen.