Upeaa menestystä Oma Hämeen Tutkijakoululle!
Syyskuussa 2023 alkanut Oma Hämeen Kanta-Hämeen keskussairaalassa järjestetty Tutkijakoulu on saavuttanut menestystä ja herättänyt laajaa kiinnostusta. Koulutusohjelman tavoite on tarjota osallistujille maistiaisia tutkimustyön maailmasta, mahdollisuutta kehittää omaa tieteellistä ajattelua ja antaa käytännön vinkkejä sekä opettaa tulkitsemaan tutkimuksia, joihin törmää työssään
Tutkijakoulu on suunnattu kaikille tutkimustyöstä kiinnostuneille Kanta-Hämeen hyvinvointialueen työntekijöille, olipa kyseessä sitten tutkimustyötä aloitteleva lääkäri, väitöskirjaa valmisteleva terveystieteiden tai hallintotieteiden opiskelija tai kokenut konkari, joka haluaa päivittää tietojaan ja saada uutta draivia. Yhteistä osallistujille on kiinnostus tutkimusmaailmaan ja halu kehittää omaa osaamistaan.
Tutkijakoulu kokoontui syksyn 2023 ja kevään 2024 aikana kerran kuukaudessa, yhteensä yhdeksän kertaa ja osallistuminen laskettiin työajaksi. Koulutuksen aikana käsiteltiin laaja-alaisesti erilaisia tieteelliseen tutkimukseen liittyviä aiheita, kuten tieteellisten lehtien arvostusta, tutkimusryhmän valintaa, kvantitatiivista ja kvalitatiivista tutkimusta sekä tutkimuslupaprosesseja ja rahoitusta. Niinikään kuultiin tutkimustyötä tekevien tai jo väitelleiden nuorien tutkijoiden kokemuksia – mikä meni hyvin, minkä tekisin toisin. Nyt Tutkijakoulu jää kesätauolle ja jatkuu syksyllä 2024.
Koulutuksen sisällöistä ja järjestelyistä vastasivat päivystyksen osastonylilääkäri Ville Hällberg ja tutkimuskoordinaattori Mirva Lähteenmäki. Heidän panoksensa ja intohimonsa koulutuksen kehittämisessä on ollut korvaamatonta. He ovat saaneet ehdotuksia ja tukea useilta tahoilta, joista yksi on ollut akuuttilääketieteen professori Ari Palomäki.
– Tutkijakoulun tavoitteena on edistää Kanta-Hämeen omaehtoista terveydenhuollon tutkimusta sekä yksilöllisesti että yhteistyössä muiden toimijoiden, kuten Tays-piirin tutkijoiden kanssa. Olemme erittäin tyytyväisiä osallistujien aktiivisuuteen ja koulutuksen saamaan positiiviseen palautteeseen, toteaa Ville Hällberg.
– Ensi vuoden ohjelma on jo suunniteltu ja sovittu. Pyrimme laajentamaan sitä entistä enemmän hoitotieteellisen tutkimuksen suuntaan ja vakiinnuttamaan tutkijakoulun toiminnan. Tavoitteemme on myös levittää tietoa koulutuksen mahdollisuuksista koko hyvinvointialueelle ja saada mukaan entistä monipuolisemmin kaikkia tutkimustyötä tekeviä ammattiryhmiä, lisää Mirva Lähteenmäki.
Tutkijakouluun osallistumisesta voi hakea sekä lääkäri erikoistumiskoulutuksen pisteitä että väitöskirjan tekijä väitöstyön teoreettisen koulutuksen pisteitä.
–Tämä on tiedon karttumisen ohella merkittävä hyöty, jonka uskomme kannustavan Oma Hämeen työntekijöitä mukaan tutkijakoulun toimintaan. Tutkijakoulua kohtaan mielenkiintoa on ollut lääkärikunnan ohella hammaslääkäreillä, psykologeilla, sairaanhoitajilla ja taloushallinnon henkilökunnalla. Kaikki kiinnostuneet voivat osallistua koko koulutussarjaan tai valita itselleen sopivimmat kerrat. Onnistuneen ensimmäisen vuoden jälkeen on selvää, että Tutkijakoulu jatkaa ja kehittyy entisestään, tarjoten yhä parempia mahdollisuuksia Kanta-Hämeen hyvinvointialueen työntekijöille syventyä tieteellisen tutkimuksen maailmaan, lisää Ville Hällberg.