Vuoden 2018 nuorisopsykiatrinen teko -palkinto erikoistoimintaterapeutti Anne Rekolalle

Anne Rekola seisoo iloisena kädet levällään värikkäänt taideteoksen edessä.

Suomen Nuorisopsykiatrinen yhdistys on palkinnut Kanta-Hämeen keskussairaalan nuorisopsykiatrian poliklinikan toimintaterapeutti Anne Rekolan Vuoden 2018 nuorisopsykiatrinen teko -palkinnolla. Huhtikuisilla koulutuspäivillä jaettu tunnustus on järjestyksessään kolmas, ja se annetaan henkilölle, joka on ansioitunut nuorisopsykiatrisessa työssä.

Rekolalle palkinto tuli täytenä yllätyksenä.

– Olen äärimmäisen onnellinen ja otettu – isot kiitokset Suomen Nuorisopsykiatriselle yhdistykselle! Tämä on toimintaterapeuttien pienelle ammattiryhmälle merkittävä huomiointi, hän iloitsee.

Rekola on koulutukseltaan erikoistoimintaterapeutti, kuvataideterapeutti ja ryhmäpsykoterapeutti ET. Hän on työvuosiensa aikana innovatiivisesti kehittänyt toimintaterapia- ja kuvataideterapiaryhmiä sekä luonut kollegansa Satu Niemisen kanssa psykiatrian käyttöön Toimintamahdollisuuksien ryhmämuotoisen arviointimenetelmän. Hän on myös kouluttanut em. aiheista muita alan ammattilaisia eri puolilla Suomea ja toiminut jo pidempään Suomen kuvataidepsykoterapia ry:ssä luottamustehtävissä. Työsuhde Kanta-Hämeen keskussairaalassa alkoi vuonna 1988 ensin aikuispsykiatriassa, ja tänä vuonna tulee täyteen 20 vuotta työskentelyä nuorisopsykiatrian yksiköissä.

– Ehkä isoimmaksi meriitikseni lukisin, ryhmämuotoisen arviontimenetelmän kehitystyön lisäksi, päävastuun kuntouttavan taidetoiminnan portaitten luomisessa yhteistyössä Vanajaveden opiston kanssa. Täydentyvät ryhmät ovat pyörineet non-stoppina syksyisin ja keväisin nyt yli kymmenen vuoden ajan. Taide ja kulttuuri kuuluvat kaikille ja monet psykiatrian potilaat ovat taiteellisesti hyvin lahjakkaita. Taide on myös toinen kieli ilmaista itseään ja tunteitaan, Rekola kertoo.

Ryhmien tavoitteena on taiteen keinoin auttaa nuoria ja aikuisia eteenpäin kohti yhteiskunnan normaaleja palveluja. Ryhmäkäyntien päätteeksi on sekä aikuis- että nuorisopsykiatrian poliklinikoille järjestetty taidenäyttelyjä virkistämään muita potilaita sekä henkilökuntaa.