Yliopistosairaalan palvelut Kanta-Hämeeseen – selvitys ”Kahdeksan tähden sairaalasta” käynnistymässä

Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien johtajat esittävät selvityksen tekemistä sairaanhoitopiirien keskinäisen yhteistyön tiivistämisestä. Yhteistyön tavoitteena on tarjota laadukasta erikoissairaanhoitoa yhä useammalle suomalaiselle sekä luoda Suomeen entistä vahvempi ja kilpailukykyisempi terveydenhuollon palveluntuottaja.

Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien hallituksille esitetään ensi viikon kokouksissa maakuntarajat ylittävän selvityksen käynnistämistä sairaanhoitopiirien välillä. Tavoitteena on etsiä pohjaa yhteisen, pääasiassa erikoissairaanhoidon sairaalapalveluja tuottavan toimintarakenteen luomiselle.

– Hoidon laadun, asiakaskokemuksen ja potilasturvallisuuden parantaminen vaativat tulevaisuudessa yhä suurempien kokonaisuuksien yhteistoimintaa. Kilpailu sekä potilaista että osaavasta henkilökunnasta on edelleen lisääntymässä, perustelevat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen.

Sairaanhoitopiireillä on jo hyviä kokemuksia strategisesta ja käytännön yhteistyöstä. Yhteistyötä on tehty niin laboratoriopalveluissa yhteisen Fimlab Laboratorioiden muodossa kuin vuoden alusta Hämeenlinnaan laajentuneen Tays Sydänsairaalankin muodossa. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri omistaa myös osan Tekonivelsairaala Coxasta.

– Olemme huomanneet, että yhteisomistukseen perustuva toiminta antaa hyvät mahdollisuudet ripeään kehittämiseen. Toiminnan yhdistäminen muillakin erikoissairaanhoidon osa-alueilla voisi luoda potilaiden kannalta merkittävän ja kilpailukykyisen kokonaisuuden, joka rakentuisi maakuntiemme sairaaloiden muodostaman kahdeksan toimipisteen varaan, Ihalainen pohtii.

Juvonen painottaa Kanta-Hämeessä etenkin erikoissairaanhoidon yhdenvertaisuuden ja läheisyysperiaatteen merkitystä.

– Tavoitteenamme on tuoda yliopistosairaalan palvelut maakunnan asukkaiden käyttöön tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Paremman palvelutason lisäksi voisimme paremmin tavoitella maakunnallemme vahvempaa kilpailuasemaa, kun tukena olisi vahva kumppani.

Maakuntavalmistelu kytketään mukaan

Selvityksen tarkoituksena on tuottaa vertailutietoa esimerkiksi sopimusteknisistä ja muista lainsäädännöllisistä seikoista eri yhteistyömalleissa. Pirkanmaalla selvitykseen on käytettävissä pohjatietoa yliopistollisen sairaalan yhtiömuodon reunaehdoista, sillä valtuusto on teettänyt asiasta erillisen selvityksen jo aiemmin.

– Ylimaakunnallisen yhteistyön järjestämismuotoina ovat mahdollisia esimerkiksi yhteisesti omistettu osakeyhtiö, vastuumaakuntamalli ja yhteinen toimielin sekä sopimusperustainen yhteistyö. Tarkoitus on selvittää objektiivisesti eri organisoitumistapojen hyödyt, haitat ja riskit, johtajat toteavat.

Jos sairaanhoitopiirien hallitukset hyväksyvät selvityksen aloittamisen, siinä huomioidaan yhteistyö muun sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa sekä maakuntavalmistelun kytkeminen mukaan erikseen sovittavalla tavalla.

– Valmistelussa olleet sote-lakiluonnokset mahdollistavat hyvin yliopistosairaalan toiminnan toisen maakunnan alueella, mutta luonnollisesti seuraamme lakipaketin käsittelyn etenemistä selvityksen aikana ja mahdolliset päätökset sovitetaan tulevaan lainsäädäntöön. Päätöksentekopolulla huomioidaan vahvasti myös henkilöstön osallistumismahdollisuudet, Hannu Juvonen vakuuttaa.

Hanketta on alustavasti käsitelty jo hallitusten iltakouluissa. Myös maakuntavalmistelijoita on pidetty ajan tasalla suunnitelmista.

– Toistaiseksi avaus on otettu molemmissa maakunnissa positiivisesti vastaan. Keskustelua kuitenkin varmasti riittää sekä maakunnissa että monissa sidosryhmissä. Se keskustelu on myös erittäin tervetullutta, Juvonen ja Ihalainen sanovat.

Selvityksen tekemistä varten pyydettiin kesäkuun alussa tarjoukset Deloittelta, Boston Consulting Groupilta ja Ernst & Youngilta, josta se myös esitetään hankittavaksi. Selvitystyön arvo on yhteensä noin 190 000 euroa. Sitra on mukana hankkeessa ja osallistuu selvityksen rahoitukseen.

Kahdeksan tähden sairaala viittaa Pirkanmaan viiden toimipisteen ja Kanta-Hämeen kolmen toimipisteen yhteenlaskettuun palveluverkkoon. Tähdellä viitataan Elämän tähteen, joka on sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin että Tampereen yliopistollisen sairaalan liikemerkki.