Koronavirusta esiintyy edelleen runsaasti Kanta-Hämeessä

Riskiryhmäläisille suositellaan rokotussuojan täydentämistä. Sairaalahoitoon päätyy nyt riskiryhmäläisiä, joiden edellisestä rokotuksesta on jo pitkä aika.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella koronaviruksen aiheuttama sairaalahoidon kuormitus jatkuu kesästä huolimatta suhteellisen korkealla tasolla. Hoidossa on ollut noin 15-20 koronatartunnan saanutta potilasta yhteensä keskussairaalassa ja perusterveydenhuollon yksiköissä, ja ennusteen mukaan tilanne on jatkumassa samankaltaisena.

– Sairaalahoitoon joutuneissa potilaissa on aika paljon sellaisia riskiryhmäläisiä, joille suositellaan neljättä rokotusta, mutta jotka eivät ole sitä hakeneet, ja edellisestä rokotuksesta on jo pitkä aika.  Vakavasti immuunipuutteisille suositellaan nyt jo myös viidettä rokotetta, kertoo Kanta-Hämeen keskussairaalan infektiolääkäri Pirjo Alho.

Voit ladata koronatilannetta tarkemmin kuvaavia tilastoja tästä.

Ajantasaisiin suosituksiin voi tutustua THL:n sivuilla ja oman rokotusajan voi edelleen varata Kanta-Hämeen koronarokotukset-sivuston kautta. Heinäkuun aikana rokotuspäiviä tosin on rajoitetusti tarjolla terveyskeskuksissa.

Paxlovid-koronalääkettä saatavilla myös Kanta-Hämeessä

Jos riskiryhmiin kuuluville ilmaantuu koronaoireita, heidän kannattaa hakeutua viralliseen PCR-koronatestiin omaan terveyskeskukseensa.

– Riskiryhmäläisille voidaan harkita tablettimuotoista Paxlovid-koronalääkettä estämään koronainfektion vaikeutumista. Paxlovid on aloitettava 5 vuorokauden kuluessa oireiden alusta, joten testiin kannattaa hakeutua  mahdollisimman pian oireiden alettua, Alho kertoo.

Paxlovid on tarkoitettu yli 18-vuotiaille, ja sen käyttöä rajoittavat runsaat yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa, joten lääkärin on arvioitava potilaskohtaisesti täyttyvätkö lääkehoidon kriteerit ja onko lääkkeen käytölle esteitä. STM:n ohjeeseen Paxlovidin kohdentamisesta voit tutustua tästä.