Kuukauden kasvo: Lasten ja nuorten erikoispsykologi Mia Huolman kirjoitti oppaan perheille koronasta

Lasten ja nuorten psykologi Mia Huolman

Lasten ja nuorten psykologi Mia Huolman tuotti kattavan Perheiden tukeminen koronakriisissä -oppaan, joka sopii selkokieliseksi ohjeeksi aikuisille ja lapsille.

Kuukauden kasvo -juttusarjassa nostamme kuukausittain esiin Kanta-Hämeen keskussairaalan ammattilaisia ja persoonia.

• Mia Huolman, lasten ja nuorten erikoispsykologi
• Psykologin töitä lähes 10 vuotta
• Erityiskiinnostuksen kohde lasten traumatisoituminen ja traumaattinen stressi
• Parhaillaan työstää Tampereen yliopistolle väitöskirjaa
• Pääasiassa Kantiksessa töissä, 2 vuotta välissä Seinäjoella

Lasten ja nuorten psykologi Mia Huolman tuotti kattavan Perheiden tukeminen koronakriisissä -oppaan, joka sopii selkokieliseksi ohjeeksi aikuisille ja lapsille. Idea oppaan tuottamiseen syntyi Mian huomaamasta tarpeesta perheiden tukemiseen tässä asiassa. Englanninkielisenä kyseisiä oppaita ja neuvoja löytyykin jo monesta paikasta, mutta ei suomeksi, joten hän päätti toteuttaa sellaisen, kun kerran kalenterissakin oli juuri sopivasti tyhjää tilaa. Henkinen jaksaminen on ollut asian tiimoilta jokaisella jollain tavalla koetuksella, ja opas on kattava työkalu jokapäiväiseen arkeen koronakriisin keskelle. Oppaassa on myös muihinkin stressiä aiheuttaviin tilanteisiin sopivia ajatuksia ja käytännön neuvoja erilaisiin harjoitteisiin.

Hyvä tai huono työpäivä?

Hoidolliseen työhön siirtyessä hyviä päiviä on alkanut olemaan enemmän. Mia on esimerkiksi kouluttautunut narratiiviseen altistusterapiaan, jonka hän mieltää yhdeksi parhaista prosesseista työuransa aikana. Hän on kiitollinen, että perheet ovat lähteneet tähän työskentelyyn mukaan sitoutuneesti ja hän on voinut toteuttamaan kyseistä työtapaa. Parhaimpia hetkiä on, kun pääsee asioissa oikeasti eteenpäin asiakkaan kanssa. Huonoksi päiväksi Mia kokee, kun saman päivän aikana on monta asiakasta, jotka ovat jonkinlaisessa pattitilanteessa ja ei oikein osaa enää itsekkään neuvoa, miten päästäisiin eteenpäin. Lasten ja nuorten kanssa kuvioissa on yleensä suuri verkosto yhteistyössä, johon kuuluvat muun muassa koulu ja sosiaalityö.

Psykologin opinnot?

Yliopistossa perusopinnot kestävät viisi vuotta ja työharjoittelu puoli vuotta. Erikoistumisopinnot kestävät 3 vuotta työn ohessa. Työnantaja on mahdollistanut hyvin oman osaamisen jatkuvan kehittämisen ja tukenut siinä; tämän pohjalta koronaoppaankin työstäminen onnistui.

Työn haasteet ennen vs. nyt?

Nykypäivänä lapset yhä aikaisemmin siirtyvät aikuisten maailmaan ja nuorisoikäisten ongelmat valuvat lasten puolelle ja nuoremmille lapsille. Tytöillä haasteina ovat enemmän syömishäiriöitä sekä viiltelyä ja pojilla yhä haastavampaa käytösoireilua.

Millaista on työskennellä Kantiksessa?

Kantiksessa Mia on viihtynyt erittäin hyvin.

– Koulutuksiin on talon puolesta panostettu paljon, josta suuri kiitos. Omaan työnkuvaan olen saanut vaikuttaa hyvin paljon sekä työporukan kanssa viihdyn ja heidän kanssaan on hyvä tehdä töitä sekä heiltä löytyy erittäin monipuolista osaamista.

Lääkäripulan hän kokee ikävämpänä puolena työssä.

Elämän tasapainotus työn ulkopuolella?

Vapaa-aika kuluu Mialla aika paljon erilaisissa yhdistystoiminnoissa ja väitöskirja vie tietenkin nyt jonkin verran aikaa. Hän tekee vähäisesti myös toiminimen kautta psykologin töitä. Käännöstyön alla on parhaillaan pienemmille lapsille suunnattu satukirja koronasta, joka on tehty alkujaan Yhdysvalloissa. Omakotitalossa asuminen ja omat lemmikit ottavat myös tietenkin oman aikansa työn ulkopuolella.

Terveiset henkilökunnalle?

– Kaikkien olisi hyvä pitää mielessä, että vaikka osa stressinvähentämiskeinoista voi tuntua hieman typeriltä ja jopa toimimattomiltakin, niin juuri ne ovat oikeasti niitä toimivia keinoja. Keinot ovat myös sellaisia, että niitä voi harjoitella jo etukäteen ja hyvä olisikin harjoitella säännöllisesti. Jokaiselle löytyy varmasti omat keinot stressitilanteidenhallintaan ja kaikki keinot eivät toimi jokaisella. Syvään hengittäminen on helppo ja yksinkertainen keino, joka on melkein joka paikassa ja tilanteessa toteutettavissa.

Mia Huolmanin oppaat suomeksi ja englanniksi:

Miten tukea lapsia ja perheitä koronatilanteessa

How to support children and families in the corona crisis?

Muuta tukea arkeen:

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut koronan aikana

Tukea ja apua aikuisille ja työikäiselle väestölle eri elämän tilanteisiin

Koonti ikäihmisten palveluista

Voimaperheet yhdessä selviydytään -työkalupakki 1_1