Liukastumisen ehkäisy ja hoito

Liukastumisen riski koskettaa meitä jokaista. Kevättalven liukkailla keleillä on Kanta-Hämeessä koettu viime vuosina keskussairaalan ensiavun ruuhkauttaneita ”liukastumisepidemioita”, kun esimerkiksi lämpötila on noussut nopeasti plussalle tai ohut lumipeite satanut liukkaan jään päälle. Vuorokauden sisällä hoitoon on päätynyt jopa useita satoja liukastumisen seurauksena vammautuneita henkilöitä.

Kyse ei ole vanhempien ihmisten ongelmasta, vaan liukkailla kaatuu ja satuttaa itsensä kaikenikäisiä ihmisiä. Liikenneturvan mukaan melkein joka kolmas suomalainen liukastuu talvikeleillä ja joka kymmenes liukastuja joutuu käymään lääkärissä tai terveydenhoitajalla hoitamassa vammaa. Kustannukset yhdestä kaatumistapaturmasta ovat yhteiskunnalle keskimäärin 6000 euroa. Nuoret ja työikäiset ovat liikkeellä eniten, joten heille myös sattuu määrällisesti paljon liukastumisia. Liukastuminen voi aiheuttaa sekä lieviä että vaikeita vammoja, joista osa saattaa jäädä myös  ja niin tilapäisiä kuin pysyviäkin vammoja.

Useimmiten seurauksena on nyrjähdys tai venähdys, mutta liukastumistapaturmien vuoksi jää pysyvästi työkyvyttömäksi useita suomalaisia vuosittain. Kaatuminen on myös yleisin aivovamman syy kaikissa ikäryhmissä Suomessa.

Katso alla olevalta videolta Kanta-Hämeen keskussairaalan akuuttilääkärin Mikko Franssilan vinkit liukastumisen ennaltaehkäisyyn ja toimenpiteet, jos vahinko tapahtuu!