Toimenpideyksiköt

Munuaispoliklinikka ja dialyysiyksikkö
Dialyysissä hoidetaan munuaisten vajaatoimintapotilaita, jotka tarvitsevat dialyysihoitoa. Hemodialyysipotilaat käyvät hoidossa yleensä 3 kertaa viikossa. Hoitokerta kestää noin 5 tuntia. Peritoneaalidialyysipotilaat käyvät kontrollikäynnillä kerran kuukaudessa. Dialyysiyksikkö palvelee maanantaista lauantaihin. Maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin olemme avoinna klo.20 saakka ja muina päivinä klo 15:30 saakka.

Munuaispoliklinikalla hoidetaan munuaisten siirron saaneita potilaita, munuaisten vajaatoimintaa sekä muita munuaissairauksia sairastavia potilaita. Poliklinikka on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8.00-15.30.

Röntgen
Kanta-Hämeen keskussairaalan röntgenosasto vastaa alueemme erikoissairaanhoidon radiologisista palveluista. Röntgenosasto koostuu Hämeenlinnan ja Riihimäen yksiköistä. Hämeenlinnan yksikössä toimintaa on päivystysluonteisesti ympäri vuorokauden. Hämeenlinnan yksikössä tehdään natiivi-. ultraääni-, läpivalaisu- ja mammografiatutkimuksia. Näiden lisäksi yksikössä tehdään tietokonetomografia- ja magneettitutkimuksia sekä toimenpideradiologiaa. Yksikkö on auki ympäri vuorokauden.

Riihimäen yksikössä tutkimusvalikoimaan kuuluu natiivi-. ultraääni- sekä tietokonetomografiatutkimukset. Riihimäen yksikössä työ on päivätyötä ja yksikkö on auki maanantaista perjantaihin.

Silmäyksikkö
Sairaanhoitaja työskentelee silmäyksikössä poliklinikalla ja päiväkirurgiassa. Hoidamme silmäpoliklinikka- ja silmäleikkauspotilaita arkisin klo 7.00-18.00.

Endoskopia
Endoskopia- eli tähystysyksikössä hoidetaan mahalaukun, paksusuolen, virtsarakon ja keuhkojen tähystyksiin tulevia asiakkaita. Käytössä on modernit ja korkealaatuiset laitteet.

Tähystysyksikkö vastaa erikoissairaanhoitotasoisista tähystyspalveluista sekä Hämeenlinnassa että Riihimäellä. Yksikössä suoritetaan ne tähystystutkimukset, jotka vaativat erityisosaamista tai -välineistöä ja tällaisia tutkimuksia ovat anestesiassa tehtävät tähystykset, aiemmin kivuliaat tai vaikeat tutkimukset sekä isot toimenpiteet. Asiakkaat tulevat lähetteellä perusterveydenhuollosta, yksityisestä terveydenhuollosta tai erikoissairaanhoidosta. Hämeenlinnassa tehdään suunniteltujen tähystysten lisäksi kiireelliset tähystykset. Vuodessa tähystyksiä tehdään noin 5300.

Leikkaus ja toimenpideyksikkö
Hoidamme useiden erikoisalojen leikkaushoitoon tulevia sekä kaikenikäisiä potilaita. Maanantaista perjantaihin virka-aikaan toimii 8-10 elektiivistä leikkaussalia ja kaksi päivystysleikkaussalia. Leikkaustoiminnassa on päivystystiimi sairaalassa paikan päällä ympäri vuorokauden.

Päiväsairaala
Päiväsairaalassa hoidetaan potilaat, joiden hoito voidaan toteuttaa saman päivän aikana. Osasto palvelee maanantaista perjantaihin. Potilaat ovat useilta eri erikoisaloilta, joista suurimmat ovat syöpätaudit, sisätaudit, reumatologia, naistentaudit ja keuhkosairaudet. Yksikössä toteutetaan mm. erilaisia lääkehoitoja, valmistellaan osa tutkimuksiin tai toimenpiteisiin menevistä potilaista sekä huolehditaan jälkiseurannastansa ja kotiuttamisesta.

KNF/KLF
Kliininen neurofysiologia on lääketieteen erikoisala, joka tutkii keskus- ja ääreishermoston sairauksia, lihassairauksia ja unihäiriöitä.

Kliinisen fysiologian yksikössä tehdään erilaisia elimistön toiminnan tutkimuksia, kuten sydän- ja keuhkofunktiotutkimuksia, ruuansulatuskanavan toiminnan tutkimuksia, raajapaineenmittauksia, monenlaisia rasituksia, altistuksia, pitkäaikaisrekisteröintejä, luuntiheysmittauksia sekä isotooppitutkimuksia. Yleisimmät tutkimukset ovat spirometria ja bronkodilataatiokoe, diffuusiokapasiteetti ja EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti eli Holter.