Paksusuolen tähystys

Ohje paksusuolen tähystykseen tulevalle ummetuspotilaalle 5342

Paksusuolen tähystyksessä eli kolonoskopiassa tutkitaan paksusuoli ja usein myös ohutsuolen loppuosa ohuella ja taipuisalla tähystimellä peräaukon kautta. Samalla otetaan yleensä koepaloja, jotka lähetetään patologian laboratorion tutkittavaksi. Näistä koepaloista saat vastauksen kotiin kirjeitse tai seuraavalla lääkärin vastaanotolla. Tähystyksen yhteydessä voidaan myös tehdä erilaisia toimenpiteitä.

Tavallisesti paksusuolen tähystystä suositellaan, jos on pitkittynyttä ripulia, verisiä ulosteita, tummia ulosteita, anemiaa, suolistosairaus, aiemmin todettu polyyppi suolessa, sairastettu suolistosyöpä tai vatsakipu, johon liittyy suolen toiminnan muutos.

Ohjausvideo paksusuolen tähystykseen.

Valmistautuminen

Onnistuneen tähystyksen edellytyksenä on suolen hyvä tyhjentäminen. Henkilökohtaiset ohjeet saat kotiin ajanvarauskirjeessä, mutta yleiset tyhjennysohjeet löydät täältä. Huomaathan, että ruokavalioon liittyvä valmistautuminen alkaa viikkoa ennen tutkimusta.

Tähystystutkimus pyritään tekemään kivuttomasti, joten sen yhteydessä annetaan tarvittaessa rentouttavaa lääkettä ja kipulääkettä. Mahdollisen lääkityksen vuoksi ei kannata tulla tähystykseen omalla autolla.

Tullessasi tähystykseen hoitajamme haastattelee Sinut ja saat halutessasi rauhoittavaa lääkettä. Hämeenlinnan yksikössä valtaosa paksusuolen tähystykseen tulevista potilaista ilmoittautuu suoraan polikliiniseen tarkkailuun, jossa valmistaudutaan tähystykseen ja jossa voit levätä hetken tutkimuksen jälkeen. Riihimäen yksikössä voit tarvittaessa levätä tutkimuksen jälkeen Päiväsairaalassa.

Tähystyksessä

Endoskopiahoitajamme hakee Sinut odotustilastasi tähystykseen ja haastattelee vielä Sinua. Hän ohjaa Sinut vaihtamaan erityiset housut tutkimusta varten. Ennen tähystystä keskustelet myös lääkärin kanssa.

Tähystyksessä lääkäri tutkii koko paksusuolen peräaukon kautta. Tähystin on sormenpaksuinen ja taipuisa putki, jossa on mm. kamera kuvien ottoa varten. Tähystyksessä voidaan ottaa koepaloja ja tehdä pieniä toimenpiteitä tarpeen mukaan. Tämä ei aiheuta kipua. Tähystys kestää alle tunnin, mutta käyntiä varten on hyvä varata muutaman tunti.

Useat ihmiset jännittävät paksusuolen tähystystä. Se on kenties entuudestaan tuntematon asia tai sitten on kuullut joltain tutulta tutkimuksen olevan kivulias tai muuten ikävä. Teknologian kehittymisen myötä paksusuolen tähystys on aiempaa helpompaa. Meillä on käytössä modernit ja korkealaatuiset laitteet. Videoendoskooppimme ansiosta voit halutessasi seurata tutkimusta näytöltä. Merkittävä parannus aiempaan on myös täyttökaasuna oleva hiilidioksidi. Suolta laajennetaan hiilidioksidilla näkyvyyden parantamiseksi ja toisaalta suolessa etenemiseksi. Aiemmin, ja joissain paikoissa edelleen, oli käytössä täyttökaasuna ilma. Ilman käyttö aiheutti kiristystä ja kipua. Me käytämme hiilidioksidia, joka haihtuu nopeasti eikä aiheuta samanlaisia vaivoja.

Tähystys aloitetaan vasemmalta kyljeltä. Aluksi lääkäri laittaa peräaukollesi puuduttavaa voidetta. Tähystyksessä haastavaa on usein alkuvaihe. Paksusuolen loppuosa on mutkainen ja ajoittain suoli venyy, mikä tuntuu kipuna. Jos tunnet kipua, on se yleensä lyhytkestoista ja helpottaa kun päästään mutkan ohi. Tätä venytyskipua voimme helpottaa vähentämällä täyttökaasua, suonensisäisellä kipulääkityksellä sekä vatsan tukemisella käsin. Ohjaamme Sinua vaihtamaan asentoa tähystyksen aikana tarpeen mukaan. Kun tähystin on saapunut paksusuolen alkuosaan, tai jopa ohutsuolen loppuosaan, lähdetään peruuttamaan ulospäin. Tämä vaihe on sellainen, kun voit helpoiten seurata tutkimusta näytöltä. Tässä vaiheessa ei yleensä enää tunnu kipua.

Tähystyksen jälkeen

Tähystyksen yhteydessä ja jälkeen keskustelet lääkärin kanssa löydöksistä ja mahdollisesta jatkohoidosta. Saat tarvittavat ohjeet, reseptit ja todistukset. Tähystyspäivästä saat poissaolotodistuksen työnantajaa varten. Mahdollisista koepalavastauksista saat tiedon kotiin kirjeitse tai seuraavalla lääkärin vastaanotolla.

Tähystyksen jälkeen on hyvä levätä hetki sairaalassa ennen kotiin lähtöä. Voit syödä normaalisti. Koepalojen oton jälkeen suolesta saattaa tulla hieman verta tutkimuspäivänä. Jos vointisi huononee tähystyksen jälkeen tai on jotain muuta ongelmaa, ota yhteyttä Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystyspoliklinikalle puh. (03) 629 4500 (Hämeenlinna).

Tähystyksen jälkeen saat kotiisi myös laskun. Käynti maksaa 32,70 €. Tähän hintaan sisältyy tähystystutkimus, ja sen aikana tapahtuvat toimenpiteet ja lääkehoito.