Mahalaukun tähystys

Ohje mahalaukun tähystykseen (gastroskopiaan) tulevalle potilaalle 4487

Mahalaukun tähystyksessä eli gastroskopiassa tarkastellaan suun kautta ohuella ja taipuisalla tähystimellä ruokatorvi, mahalaukku ja pohjukaissuolen alkuosa. Samalla otetaan usein koepaloja, jotka lähetetään patologian laboratorion tutkittavaksi. Näistä koepaloista saat vastauksen kotiin kirjeitse tai seuraavalla lääkärin vastaanotolla. Tähystyksen yhteydessä voidaan myös tehdä erilaisia toimenpiteitä.

Mahalaukun tähystys voi olla tarpeen, jos on toistuvaa pahoinvointia tai oksentelua, tummia ulosteita, anemiaa, nielemisvaikeuksia, laihtumista, närästystä tai keliakiaepäily. Mahalaukku tähystetään usein myös ennen laihdutusleikkausta.

Valmistautuminen

Varaa mahalaukun tähystykseen aikaa puoli tuntia, vaikka itse tutkimus kestää alle 15 minuuttia. Ennen tutkimusta pitää olla syömättä ja juomatta 6 tuntia, jotta mahalaukku olisi tyhjä. Omat lääkkeesi saat pääsääntöisesti ottaa normaalisti, mutta jos käytät verenohennuslääkkeitä tai diabeteslääkkeitä, saat meiltä ohjeet niiden ottamiseksi.

Tietyt verenohennuslääkkeet täytyy tauottaa ennen tutkimusta, mutta lääkärin täytyy arvioida yksilöllisesti kohdallasi tauottamisen tarve, aika ja tarvittava korvaushoito. Jos käytät Klexanea tai Fragminia, älä pistä tähystyspäivän aamuna. Diabeteslääkkeet kannattaa ottaa vasta tähystyksen jälkeen. Jos sairastat diabetesta, olemme pyrkineet varaamaan Sinulle aamun ensimmäisen tähystysajan.

Mahalaukun tähystys

Tutkimus on kivuton, mutta epämiellyttävä. Onneksi tutkimus on siedettävissä ja nopeasti ohi. Nieluärsytys voi aiheuttaa yökkäilyä. Ennen tutkimusta saat nielupuudutetta, jotta tutkimus olisi Sinulle helpompi. Tähystyksen aikana annamme myös erilaisia hengitysohjeita, joilla voit helpottaa oloasi. Hoitajamme on vierelläsi koko ajan ohjaamassa ja helpottamassa oloasi. Halutessasi saat myös rahoittavaa lääkitystä, mutta sen jälkeen et voi ajaa autolla samana päivänä. Usein tähystyksen yhteydessä otetaan koepaloja, mutta se ei satu.

Mahalaukun tähystyksen jälkeen

Tähystyksen jälkeen nielu voi tuntua oudolta nielupuudutuksen vuoksi. Se kuitenkin helpottaa noin 30 minuutin kuluttua. Sen jälkeen voit syödä.

Lääkäri keskustelee kanssasi löydöksistä. Saat heti tarvittavat ohjeet, reseptit ja todistukset. Tähystyksen jälkeen voit mennä töihin. Jos olet saanut rauhoittavaa lääkettä, pääset töihin vasta seuraavana päivänä. Tällöin hoitajamme kirjoittaa Sinulle poissaolotodistuksen.

Tähystyksen jälkeen saat kotiisi myös laskun. Käynti maksaa 32,70 €. Lisätietoa maksuista saat täältä.